Hlavní obsah

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu mírně klesla, lidé si půjčili 18 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách lidé už tradičně jeví o úvěry na bydlení menší zájem než v ostatních měsících. Počty i objemy sjednaných hypoték bývají nejnižší v roce. Tento trend potvrzují i letošní čísla. V srpnu si lidé na bydlení půjčili 18 miliard, o čtyři miliardy méně než v červnu, který byl zatím letos nejsilnějším. Průměrná sazba stejně jako v červenci mírně klesla.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

V srpnu si do banky přišlo pro hypotéku 8509 klientů, což je o 1296 lidí více než v červenci, ale o 2313 klientů méně než v červnu, zatím nejsilnějším měsíci letošního roku. Objemy sjednaných hypoték v srpnu dosáhly částky 18,036 miliard korun. Ve srovnání s červencem objemy vzrostly skoro o 3,5 miliardy korun.

Průměrná úroková sazba stejně jako v červenci klesla, ale jen velmi mírně o setinu procentního bodu. Zastavila se na hodnotě 2,01 procenta.

Banky pomalu zdražují

Banky napříč trhem hypotéky pomalu zdražují. Ty, které k tomuto kroku dosud nepřistoupily, ke zvyšování úrokových sazeb přistoupí do konce letošního roku.

„Úrokové sazby sjednaných hypotečních úvěrů se oproti předchozímu měsíci prakticky nezměnily. Srpnové mírné zvýšení sazeb, ke kterému v reakci na kroky ČNB ve svých nabídkách přistoupily některé banky, se projeví až později, kdy se nabídky z druhé poloviny srpna realizují ve smlouvách,“ upozornil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Objemy úvěrů se podle Rajdla meziročně prakticky nezměnily. „Nižší počty úvěrů však indikují, že obdobnou úroveň objemu úvěrů se podařilo udržet zejména díky rychle rostoucím cenám nemovitostí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám