Hlavní obsah

Průlomový verdikt: investiční zprostředkovatel musí odškodnit klienta

Pražský vrchní soud minulý týden vůbec poprvé v Česku pravomocně nařídil, aby investiční zprostředkovatel nahradil škodu za poškození klienta při obchodování s akciemi. V pondělí o tom informovalo Sdružení pro ochranu investorů na kapitálovém trhu. Firma, která je nyní v likvidaci, musí zaplatit 49 700 korun.

Foto: Profimedia.cz

Zprostředkovatel klienta neinformoval o průběhu investice.

Článek

Podle sdružení šlo o případ, kdy Pavel Juráň investoval na rady licencovaného zprostředkovatele, společnosti BFC Capital. V roce 2009 se ale kvůli celosvětové krizi cena akcií propadla. „Investiční zprostředkovatel ho neinformoval o průběhu investice, a ta poklesla o 90 procent. Klientovi při odprodeji vznikla značná ztráta, kterou soudně nárokoval,“ uvedlo sdružení.

Soudkyně: nejspíš jde o precedenční rozhodnutí

„Bylo rozhodnuto tak, že je tam dána jak odpovědnost investičního zprostředkovatele, tak i toho zákazníka,“ uvedla soudkyně pražského vrchního soudu Daniela Menclová. Podle ní jde s největší pravděpodobností o precedenční rozhodnutí.

„Vycházeli jsme z toho, že zákon o podnikání na kapitálovém trhu je zcela jednoznačný. A určuje povinnosti jak obchodníka s cennými papíry, tak toho investičního zprostředkovatele, který slouží zejména k ochraně zákazníka,“ podotkla soudkyně.

Obchodník s cennými papíry je podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu povinen zákazníkovi poskytnout informace kvalifikovaně, čestně a spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníka, a nesmí používat nejasné, nepravdivé, zavádějící nebo klamavé informace.

„V českém právním řádu nejsou soudy vázány rozhodnutím jiného soudu v obdobné věci, tudíž nelze hovořit o precedentu v pravém slova smyslu. I nadále tedy platí, že každý případ bude posuzován soudem individuálně podle konkrétních okolností a rozhodně to nelze vykládat tak, že každá ztráta na kapitálovém trhu bude nyní vyhodnocena jako škoda a přikázána k úhradě zprostředkovateli,“ reagoval generální sekretář Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Petr Šafránek.

Povinnosti zprostředkovatele vůči klientovi jsou podle něj nastaveny právními předpisy velmi přísně, a pokud je zprostředkovatel dodrží, neměla by ztráta z investice být vyhodnocena jako škoda. Nicméně rozhodnutí soudu může obecně vést k tomu, že zprostředkovatelé budou věnovat větší pozornost dokumentování jednání s klienty, neboť důkazní břemeno dodržení podmínek odborné péče nesou oni, dodal.

Firma musí zaplatit 50 tisíc

Podle prezidenta České asociace obchodníků s cennými papíry Martina Kozumplíka někteří investiční zprostředkovatelé nepřistupovali ke klientům s odbornou péčí. Jen těžko lze podle něj srovnávat licencované obchodníky s cennými papíry s registrovanými zprostředkovateli. Proto si Kozumplík nedokáže představit, proč by mělo být takové rozhodnutí precedentní.

Firma, která je podle obchodního rejstříku od loňského dubna v likvidaci, musí muži zaplatit 2500 dolarů (zhruba 49 700 Kč podle nynějšího kurzu), což je zhruba 20 procent z investované částky. Menclová ale upozornila na to, že proti rozhodnutí je možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám