Hlavní obsah

Pouhým pípnutím už vyberete i peníze z bankomatu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Česko je už delší dobu evropskou bezkontaktní velmocí. Většina Čechů v současné době vlastní bezkontaktní platební kartu či nálepku a placení pomocí charakteristického pípnutí si mnozí pochvalují. Nově mohou bezkontaktně vybírat i hotovost z bankomatů.

Foto: Air Bank

Bezkontaktní kartou či nálepkou lze vybírat i peníze z bankomatu.

Článek

Jako první spustila před několika dny bezkontaktní výběry v Česku Air Bank, zatím se jedná o pilotní projekt na vybraných bankomatech. Nicméně během několika týdnů budou moci jak klienti Air Bank, tak ostatních bank pouhým přiložením bezkontaktní karty či nálepky vybírat ze všech jejích bankomatů.

„Očekáváme, že na podzim už bezkontaktní výběry poběží na všech našich bankomatech,” doplnil mluvčí banky Vladimír Komjati. Air Bank má v současné době celkem 111 bankomatů.

Bezkontaktní výběry i v dalších bankách

V těsném závěsu za Air Bank jsou ČSOB a Era Poštovní spořitelna, které od pondělí 12. září spouští pilotní provoz pro bezkontaktní výběry.

„Bezkontaktní výběry z bankomatů se budou pilotovat zatím na 37 bankomatech po celé České republice. Alespoň jeden bezkontaktní bankomat bude ve velkých městech, jako jsou Brno, Ostrava, Plzeň, Hradec Králové a samozřejmě Praha. Pokud zkušební provoz dopadne dobře, zavedeme bezkontaktní výběry na dalších bankomatech. Do konce roku by jich mělo být až 80,“ upřesnila Jana Opršalová z ČSOB.

Ještě letos se na bezkontaktní výběry mohou těšit i klienti Moneta Money Bank. „Službu bezkontaktních výběrů spustíme letos v prosinci 2016, prozatím na třetině naší bankomatové sítě – tedy více jak 200 bankomatech," uvedla pro Právo mluvčí Lucie Policarová.

V roce 2017 plánují spustit bezkontaktní výběry na svých bankomatech i Česká spořitelna, Raiffeisenbank či UniCredit Bank.

Výběr vždy jen s PINem

Princip bezkontaktního výběru z bankomatu je stejný jako u bezkontaktních plateb u obchodníků. „Výhodou bezkontaktního výběru je, že místo vkládání karty do bankomatu s ní stačí jen pípnout u čtečky,” zmínil Komjati.

Přiložíte tedy kartu či nálepku, zadáte PIN, zvolíte si celkovou částku, případně i konkrétní bankovky a počkáte, až vám bankomat vydá požadovanou hotovost.

„Kvůli bezpečnosti budou muset lidé zadávat u bezkontaktních výběrů PIN i u výběrů do 500 korun,” dodal Komjati.

Česko: bezkontaktní velmoc

To, že Češi platí kartou často a rádi, dokazují jak různé průzkumy, tak data Sdružení pro bankovní karty. V České republice je v současné době v oběhu zhruba 11,5 miliónů platebních karet, z toho zhruba 8,7 miliónu jich je bezkontaktních.

Česká republika je v Evropě na špici v platbách bezkontaktní kartou. Podle Tomáše Hládka z České bankovní asociace v přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Jak ukazují dostupná čísla, Češi bezkontaktně zaplatí několikanásobně více než ostatní Evropané.

Za první tři měsíce letošního roku Češi uskutečnili celkem téměř 156 miliónů bezhotovostních plateb, z čehož 70 procent (110 miliónů) bylo provedeno bezkontaktně. Kartami tak jen od ledna do března uhradili nákupy za více než 109 miliard korun, přičemž „pípnutím” zaplatili zhruba 61 miliard. V loňském roce bezhotovostně zaplatili zhruba 209 miliard korun.

Anketa

Budete používat bezkontaktní kartu či nálepku i k výběrům z bankomatu?
Ano
59,9 %
Ne
40,1 %
Celkem hlasovalo 785 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám