Hlavní obsah

Podnikatelé nejčastěji žádají o dotace na ekologické projekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští podnikatelé loni získali z Evropské unie a národních zdrojů celkem sedm miliard korun ve formě dotací na nákup nových strojů, informačních systémů či zateplení budov v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI). Bylo to meziročně o 1,9 miliardy Kč více. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od startu programu v roce 2007 do konce letošního února z něj české firmy čerpaly 17,2 miliardy korun.

Agentura CzechInvest loni od podnikatelů přijala 2903 žádostí o dotace, chtěli v nich podpořit projekty celkem za 32,8 miliardy korun. Největší zájem byl o program Eko-energie, zaměřený na podporu projektů energetických úspor a využívání alternativních zdrojů energie.

Letos ministerstvo v rámci OPPI otevře sedm dotačních programů. „Celkem chceme v letošním roce podnikatelům vyplatit alespoň deset miliard korun," uvedl ministr Martin Kocourek (ODS). Některé programy v rámci OPPI letos zřejmě skončí, celý operační program poběží do roku 2013.

„Rok 2011 je s velkou pravděpodobností posledním rokem, kdy budou mít podnikatelé příležitost podávat žádosti o podporu ještě ve většině programů,“ uvedl ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko.

Doplnil, že další vlna dotací přijde až v rámci programovacího období 2014 až 2020. Celková částka vyhrazená na dotace už bude ale výrazně menší.

V rámci OPPI se poskytuje finanční podpora hlavně malým a středním firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám