Hlavní obsah

Počet osobních bankrotů stále roste, ale insolventních firem je už méně

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Insolvenční návrhy i vyhlášené bankroty týkající se firem a podnikatelů v květnu poklesly pod úroveň loňského roku. Počet osobních bankrotů jednotlivců ale meziročně opět výrazně vrostl, a to o 130 procent. Vyplývá to z nejnovějších statistik společnosti CCB – Czech Credit Bureau, která u nás provozuje bankovní i nebankovní úvěrový registr, jenž monitoruje platební schopnost firem i lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v květnu 2009 bylo na firmy a podnikatele podáno 328 insolvenčních návrhů, letos to bylo 306, což je o sedm procent méně. Stejně tak zatímco v loňském květnu bylo vyhlášeno 127 firemních bankrotů, letos to bylo 121, což je meziročně dokonce o pět procent méně.

„Především dochází k postupnému oživení ekonomické aktivity v Německu. Z toho vyplývá zvyšující se zahraniční poptávka, která se promítá do růstu průmyslové výroby a vývozu. Růst nezaměstnanosti se zastavil, stejně jako propad mezd. Zadlužení domácnosti sice i nadále roste, ale podstatně pomalejším tempem,“ tvrdí analytička CCB Věra Kameníčková.

Insolvenčních návrhů týkajících se fyzických osob bylo v květnu podáno 566, což je v meziročním srovnání o 130 procent více. Vyhlášeno bylo v květnu 311 osobních bankrotů, což je meziročně o 81 procent více.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejkritičtější je pro firmy šestý rok

Nejvíce náchylné k bankrotu jsou společnosti působící na trhu šest let. Naopak mezi firmy s nízkým rizikem bankrotů patří nově založené, stejně jako osm a více...

Výběr článků

Načítám