Hlavní obsah

Platba splátek složenkou dokáže půjčku výrazně prodražit

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se při výběru úvěru velmi často rozhodují podle jeho ceny, respektive výše úrokové sazby. Zajímá je, o kolik půjčenou částku přeplatí. Přitom mnohdy si půjčku zbytečně prodraží zvoleným způsobem jejího splácení. Naprosto nejdráž vás vyjde pravidelné platby složenkou na poště.

Foto: Profimedia.cz

Složenka je nejdražším typem úhrady splátek úvěru.

Článek

„Lidé často hlídají doslova každou korunu a poskytovatele půjčky si podle ceny také vybírají. Pak ale místo platby převodem používají třeba platbu složenkou a cenu půjčky si tak nakonec zvýší i o několik stovek korun,“ upozornil Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Složenkou platí každý šestý dlužník

Většina lidí (v červnovém průzkumu Home Credit jich bylo 72 procent)  pro splácení úvěru používá bezhotovostní bankovní převod - trvalé či jednorázové příkazy k úhradě. U některých bank máte tento způsob platby zdarma, naopak u jiných zaplatíte kolem pěti, šesti korun.

Stále existuje vysoké procento lidí, kteří splácí úvěr složenkou, data ukázala, že jich je zhruba 15 procent (zhruba každý šestý až sedmý dlužník). Lidé mají možnost posílat peníze i přes terminál Sazky - využívá ji osm procent lidí.

Tříleté splácení úvěr prodraží až o 1700 korun

Pro názornou představu, na kolik klienta vyjdou jednotlivé typy splácení úvěru, připravila redakce ve spolupráci s Home Credit, modelový příklad půjčky ve výši 50 tisíc korun se splatností 36 měsíců (tři roky).

Pokud dlužník každou měsíční splátku zaplatí složenkou, půjčka se mu prodraží  o 1044 korun. Jedna úhrada složenkou totiž stojí 29 korun.

„Jsou i lidé, kteří nejenže platí složenkou, před samotnou platbou si navíc vyberou z bankomatu, aby mohli splátku na poště uhradit. A za takový výběr pak třeba platí dalších dvacet korun. Budeme-li uvažovat extrémní případ, kdy člověk u zmíněného úvěru platí všechny splátky složenkou a před každou splátkou si vybere peníze z bankomatu za poplatek, může se mu cena půjčky navýšit o více než 1700 korun, což představuje skoro 3,5 procenta z půjčené částky,“ upozornil Kozub.

Foto: David Ryneš, Novinky

Na kolik přijde 36 splátek půjčky 50 tisíc korun

Rozhodně nejlevněji vyjde klienta bezhotovostní bankovní převod. Pokud ho využije a jedna platba ho přijde například na šest korun za příkaz, půjčka se mu celkově prodraží o 216 korun. Některé banky však mají tyto převody prostřednictvím internetové bankovnictví zdarma.

Složenkou nemusíte stihnout datum splatnosti

Kromě ceny je platba složenkou nepraktická, i co se rychlosti operace týče. U bankovního převodu se splátka většinou připíše druhý den, v případě platby složenkou to ale trvá i tři pracovní dny.

A právě rychlost splátky může u lidí, kteří jsou zvyklí platit vše na poslední chvíli, hrát v ceně půjčky také roli. Někteří poskytovatelé půjček totiž i minimální překročení doby splatnosti penalizují.

Řada lidí si navíc stále neuvědomuje, co znamená datum splatnosti. Domnívají se, že jde o datum, kdy mají zadat příkaz k úhradě, respektive kdy mají peníze odejít z jejich účtu.

Ve skutečnosti to je datum, kdy druhá strana vidí připsanou úhradu, tedy kdy mají být peníze na věřitelově účtu. Rozdíl tak může být i několik dnů, pokud se do platby navíc dostane víkend nebo státní svátek, kdy se platby nezpracovávají.

Anketa

Jakým způsobem splácíte půjčku?
Složenkou na poště.
1,9 %
Nejdřív si vyberu z bankomatu a zaplatím složenkou na poště.
5 %
Mám nastavený trvalý příkaz.
30 %
Pro každou splátku zadám jednorázový příkaz.
11,3 %
Jinak.
0,6 %
Nemám půjčku.
51,2 %
Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Reklama

Související články

Chcete zlevnit úvěr? Stačí včas splácet

Získat slevu za řádné splácení půjčky je důležité pro tři čtvrtiny Čechů. V současné době šest bank a dvě nebankovní společnosti odmění klienty s dobrou...

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Půjčky nesplácí 290 tisíc Čechů

Půjčky a úvěry nesplácí celkem 290 tisíc Čechů. Splátku bance nebo úvěrové společnosti tito dlužníci neposlali již více než tři měsíce a úvěr jim byl tzv....

Výběr článků

Načítám