Hlavní obsah

Peníze si doma ukládá jen procento starší generace

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší generace si už dávno neschovává peníze doma „pod polštář“. Sedm z deseti lidí starších 55 let s volnými penězi vyrazí do banky a každý pátý je dále investuje. Pouze jeden ze sta si peníze skladuje doma. Ukázal to průzkum Expobank CZ, který se zaměřil na finanční chování Čechů starších 55 let. Během šetření byly dotázány zhruba tři stovky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Finanční rady hledají starší lidé nejčastěji na internetu.

Článek

Každý třetí Čech starší 55 let má své volné peníze uloženy na běžném účtu. O něco více je těch, kteří volí spořicí účty či termínované vklady.

Doma si své přebytečné finance v současnosti uchovává jen zanedbatelné procento Čechů nad 55 let.

„Ženy jsou podle průzkumu spořivější, ale zároveň konzervativnější. Muži v této věkové kategorii totiž více investují, nejčastěji do nemovitostí nebo podílových fondů,“ upozornil Přemysl Valouch z Expobank.

Na spořicích účtech či termínovaných vkladech se snaží své finance rozmnožit téměř polovina žen, na běžné účty pak ukládá peníze čtvrtina žen. U mužů je poměr ukládání peněz na běžné nebo spořicí účty téměř vyrovnaný - každý z produktů volí zhruba třetina z nich. Do fondů pak investuje dvojnásobek mužů než žen (13 procent mužů vs. šest procent žen).

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak nejčastěji nakládají s volnými penězi lidé starší 55 let

Na spořicích účtech či termínovaných vkladech má peníze uloženy i více než polovina starších lidí žijících v Praze, jen pětina z nich naopak volí běžné účty.

Starší generace hledá informace na internetu

Finanční rady hledají Češi starší 55 let nejčastěji na internetu, uvedla to třetina z nich. Čtvrtina se naopak řídí radami svých rodinných příslušníků. Za odborníky - do banky či k finančním poradcům - pak zavítá další čtvrtina starších lidí.

Na rady a zkušenosti svých potomků dá každý desátý senior, ženy (12 procent) jim oproti mužům (4 procenta) věří více.

Foto: David Ryneš, Novinky

S kým se lidé starší 55 let nejčastěji radí o svých financích

„Rady na internetu dnes nehledají jen mladí lidé, ale i starší generace. Internetové bankovnictví například využívají již naprosto běžně. Do banky často přijdou informováni a více než obecný produkt je zajímá řešení na míru,“ upozornil Valouch.

Z výsledků výzkumu také vyplynulo, že bankám důvěřují dvě třetiny lidí, obzvlášť pak pracovníkům na přepážkách. K těm mají důvěru tři čtvrtiny Čechů. O něco méně lidé důvěřují finančním poradcům - necelá polovina dotázaných straších 55 let.

Anketa

Kde si ukládáte přebytečné peníze?
Doma
11,6 %
V bance
42,3 %
Žádné přebytečné peníze nemám
46,1 %
Celkem hlasovalo 567 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám