Hlavní obsah

Pandemie změnila platební návyky Čechů, hotovost si šetří, raději platí kartou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie se výrazně zapsala do platebního chování mnoha Čechů. Především stále častěji platí kartou, hotovost v peněžence sice mají, ale často si ji šetří pro případ, kdy obchodník bezhotovostní platby neumožňuje.

Foto: Profimedia.cz

Lidé platí kartou častěji i v lékárnách.

Článek

Platební karta se pro mnohé z nás stala primárním platebním nástrojem, který používáme, i když máme v peněžence dostatek hotovosti. Podle průzkumu společnosti Mastercard se 59 procent plateb realizovalo prostřednictvím karet, zatímco před vypuknutím pandemie to v roce 2019 bylo 49 procent.

Bezhotovostně lze platit například i mobilem, nyní tuto možnost využívá každý třetí Čech.

Tři pětiny Čechů spravují své finance přes mobil

Finance

Kartou i drobné útraty

Nízká je i minimální částka, kterou jsou lidé ochotni platit kartou. Přes 50 procent uvedlo, že jsou kartou ochotni platit už 20korunové položky, 40 procent pak 10 korun.

Každý druhý pro zrušení hotovosti

Hotovost postupně mění svou roli a stává se spíše rezervou. Více než polovina oslovených totiž zmiňuje, že bankovky či mince z peněženky aktivně nevytahuje a šetří si ji na případ, kdy nebude možné zaplatit bezhotovostně.

Virus odnaučil Čechy platit v hotovosti

Finance

„Pandemie koronaviru velmi výrazně posunula vnímaní platebních karet, které se pro zákazníky staly primárním platebním nástrojem. Využívají ji i v případě, že mají v peněžence dostatek hotovosti, kterou si šetří jako zálohu pro případ, že by narazili na obchodníka, který platby kartou nepřijímá. Jsme tedy svědky pokračujícího odklonu od plateb hotovostí – za poslední dva pandemické roky její preference klesla o pět procentních bodů, což je vidět i na výběrech z bankomatů,“ doplnil Michal Čarný ze společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Lidé také hotovost mají u sebe méně často než dříve, zmínilo 28 procent oproti 22 procentům z loňského šetření. Více než polovina lidí (55 procent) dokonce uvedla, že by jim vůbec nevadilo, kdyby byla hotovost zrušena a a všechny platby se prováděly elektronicky.

Kartou platit nelze? Jdu jinam

Pandemie měla vliv i na to, že Češi s ní platí častěji i na místech, kde možnost bezhotovostního placení dříve tolik nevyžadovali. Nárůst v platbách kartou tak byl zaznamenán v lékárnách (zde platí 44 procent lidí oproti 38 procentům vloni), drogeriích a obchodech s kosmetikou (42 procent lidí letos oproti 37 procentům vloni) a při nákupech online (59 procent letos oproti 52 procentům vloni).

A mnozí u bezhotovostního placení zůstali i po uvolnění restrikcí. Začali více využívat kartu při nákupech na internetu, především pak oblečení, elektroniky, jídla a kosmetiky.

Češi za zboží z e-shopů platí hlavně kartou, zkouší ale i nové platební metody

Finance

E-commerce je neustále na vzestupu i podle transakčních dat společnosti Mastercard, jen za letošní tři čtvrtletí narostla o 41 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Za celý rok 2020 to přitom bylo 29 procent.

Češi by také ocenili, kdyby mohli více platit kartou u lékařů (zmínily dvě pětiny oslovených) či na úřadech (uvedla čtvrtina lidí).

Průzkum ukázal i zajímavou skutečnost, že více než dvě třetiny lidí si nákup u obchodníka, který tzv. nebere karty, rozmyslí a jdou nakoupit jinam, resp. tam, kde bezhotovostně platit lze.

Anketa

Platíte častěji kartou, nebo hotovostí?
Kartou
65,8 %
Tak napůl
8,3 %
Hotovostí
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 672 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám