Hlavní obsah

Nemáte přehled o svých výdajích? Sestavte si rozpočet

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Odborníci, kteří dlouhodobě sledují finanční chování českých domácností, uvádějí, že zhruba dvě třetiny lidí žijí tzv. na doraz, se svými financemi totiž vycházejí jen těžko. Pokud patříte mezi ně a nový zdroj příjmů není na pořadu dne, je nejvyšší čas zkontrolovat své výdaje a naučit se s penězi lépe hospodařit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokud máte před výplatou v peněžence prázdno, je nejvyšší čas zkontrolovat své výdaje.

Článek

Tím hlavním krokem, který musíte pro získání přehledu o svých financích udělat, je zpracování rodinného rozpočtu. Pro jeho vedení vám stačí papír a tužka, případně si můžete zpracovat v počítači tabulku v excelu.

Zapisujte každý výdaj

Pokud už se pro zpracování rodinného rozpočtu rozhodnete, musíte být skutečně důslední a zapisovat prakticky každou korunu, která do vaší domácnosti přiteče, ale především, která z ní odteče.

Abyste získali přehled o příjmech a výdajích, je nutné sestavit podrobný rozpočet a každý typ výdajů vést zvlášť. Cílem sledování toku peněz není jen získat přehled o tom, za co měsíčně běžně utrácíte, ale i o tom, kde vzít peníze na nepravidelné výdaje, a také o tom, jak vytvářet rezervy, respektive spořit.

Tabulka rodinného rozpočtu by tedy měla mít minimálně pět základních sloupců. Do prvního si zapisujte všechny příjmy, a to jak mzdu, tak například alimenty, pokud vám je bývalý partner na děti posílá, dále příjmy z pronájmů, sociální dávky apod.

Druhý sloupeček by měl zahrnovat všechny pravidelné měsíční výdaje, mezi které patří například útraty za potraviny, drogerii, oblečení, provoz auta, výdaje spojené s bydlením (nájem, poplatky za služby, energie apod.), výdaje na děti či domácí mazlíčky, útraty za kulturu.

Nezapomeňte, že mezi pravidelné výdaje musíte zahrnout i splátky úvěrů či hypotéky a taky částky, které pravidelně spoříte (spořicí účet, penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění apod.).

Do třetího sloupce si zapište výdaje, které utratíte jen jednou či dvakrát do roka. Vzhledem k tomu, že nepatří mezi pravidelné výdaje, na ty je třeba obzvlášť myslet, abyste ve chvíli, kdy na ně přijde řada, měli dostatek financí a nemuseli si pak půjčovat. Jedná se tedy o výdaje na dovolenou, na dárky blízkým k narozeninám či na Vánoce, platby pojistného za domácnost, auto apod.

Čtvrtý sloupeček by měl sloužit pro sumarizaci výdajů, se kterými je potřeba dopředu počítat. Jde o předpokládané výdaje například na nákup nějakého spotřebiče do domácnosti. Pokud třeba víte, že vám každou chvíli odejde pračka, měli byste si naplánovat, na kolik vás koupě nové přijde a postupně si vytvářet rezervu.

Rezervy byste měli evidovat samostatně v pátém sloupci v pátém sloupci. Získáte tak okamžitý přehled, jak na tom jste v daném okamžiku.

U zapisování musíte vydržet

Aby vám sledování vašich výdajů k něčemu opravdu bylo, abyste dokázali své finance ukočírovat natolik, že vás žádný nečekaný výdaj nezaskočí, a že zvládnete bez většího sebezapření každý měsíc ušetřit, je nutné u sledování a zapisování vydržet delší dobu.

Většina lidí totiž zpočátku přistupuje k zapisování a sledování toku peněz ve své domácnosti s velkým nadšením a předsevzetím, že vydrží a díky rozpočtu dokáže své finance zkrotit. Bohužel mnozí to po měsíci či dvou vzdají, pravidelné zapisování jim nevyhovuje, mají pocit, že je omezuje.

S podrobným zapisováním byste měli vydržet minimálně čtyři měsíce i více. Po této době je už možné zjistit, kudy vám peníze utíkají zbytečně, které výdaje můžete omezit. Díky podrobnému sledování svého finančního chování zvládnete naplánovat své výdaje na další měsíc a po jeho uplynutí pak plány můžete porovnat se skutečností.

Anketa

Vedete si rodinný rozpočet?
Ano, zapisuji pravidelně všechny příjmy a výdaje.
46,7 %
Snažím se, ale občas na nějaký výdaj zapomenu.
8,3 %
Ne.
45 %
Celkem hlasovalo 904 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám