Hlavní obsah

Na platbách mobilem je závislých čím dál víc Čechů

Novinky, bab

Bezhotovostní placení v Česku zdomácnělo, Češi kromě bezkontaktních karet čím dál více využívají i placení mobilem. Více než polovina běžných uživatelů mobilních plateb jimi platí kdykoliv a kdekoliv je to možné. Oceňují především praktičnost, jednoduchost a rychlost plateb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Platit mobilem je v Česku již celkem běžné, podle aktuálního průzkumu společnosti Mastercard používá mobilní platby v obchodech či restauracích třetina Čechů. A více než polovina z nich (54 procent) takto platí prakticky neustále. Třetina pak mobilem zaplatí ve chvíli, kdy nemá u sebe peněženku, čtvrtina oslovených mobilní platby využívá v pohodlí domova při nakupování na internetu.

Mobilní platby jsou praktické, říká sedm z deseti jejich uživatelů. Více než polovina pak na nich oceňuje to, že se snadno používají a dvě pětiny lidí se shodují na tom, že placení mobilem jim výrazně šetří čas.

Google Pay či Apple Pay

Stále více bank umožňuje svým klientům využívání mobilních služeb Google Pay a Apple Pay. Zatímco službu Google Pay dostupnou na chytrých zařízeních se systémem Android mohou klienti používat již několik let, ke zprovoznění Apple Pay došlo v Česku letos 19. února.

Google Pay má podle průzkumu ve svém telefonu polovina uživatelů mobilních plateb, Apple Pay používá necelá čtvrtina. Na druhou stranu ti ale platí mobilním telefonem daleko častěji než uživatelé ostatních aplikací.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Mobilní placení bylo v tomto roce také konkurenční výhodou. Osm procent respondentů průzkumu zvažovalo změnu banky, protože ta jejich mobilní platby neumožňuje. Tři procenta tak již učinila.

Bez mobilu ani ránu

Drtivá většina lidí už nedokáže bez mobilu vůbec fungovat. Devět z deseti Čechů ho má u sebe prakticky neustále. Jiné osobní věci je už řada z nás schopna krátkodobě postrádat. Například bez platební karty neodchází z domu 80 procent lidí, stejné množství bez peněženky s hotovostí a 83 procent si při odchodu z domu zkontroluje, jestli má klíče.

Češi se učí nakupovat přes mobil, m-nakupování preferují hlavně mladí

Finance

Některým lidem v používání mobilních plateb brání podle průzkumu společnosti Mastercard hlavně psychologické překážky. Jeden ze čtyř oslovených jako hlavní důvod, proč mobilem neplatí, uvedl, že mobilní platby neumí používat, a jeden z pěti se obává, že udělá při placení chybu. Každý osmý se také nepovažuje za dostatečně technologicky zdatného.

Každého šestého až sedmého Čecha by k mobilním platbám motivoval kvalitnější telefon, každý osmý postrádá lepší informace o tom, kdo má přístup k datům z platební karty v telefonu, a zhruba stejný počet by platil mobilem, kdyby měl lepší internetové připojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám