Hlavní obsah

Mužům se zavedení unisex sazeb vyplatilo. Pojišťovnám platí o stovky méně

Novinky, Barbora Buřínská

Muži mají tendenci více riskovat než ženy, trpí jinými nemocemi a zpravidla vykonávají i rizikovější povolání. Podle statistik také umírají mnohem dříve. To mělo až donedávna vliv na výši pojistného u životních a úrazových pojistek u obou pohlaví. Muži mnohdy platili měsíčně i dvakrát tolik než ženy. Tomu je ale nyní konec.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Muži zavedením jednotných sazeb u pojištění ušetřili.

Článek

Soudní dvůr EU totiž loni rozhodl, že šlo o porušení principu rovnoprávnosti mužů a žen. Tudíž i nižší pojistné pro slabší pohlaví je v rozporu s principy rovného zacházení. Muži proto už dnes platí na pojistkách o stovky korun měsíčně méně než dřív. Před několika dny sjednocení sazeb schválili i čeští poslanci a normu postoupili k posouzení Senátu.

Vzhledem k tomu, že podle nařízení Evropské unie muselo ke sjednocení cen pojistného dojít nejpozději od 21. prosince 2012, pojišťovny toto nařízení musely respektovat a unisex pojištění začaly prodávat nejpozději od tohoto data. Některé i dříve - například UNIQA již od 11. prosince a Pojišťovna České spořitelny dokonce od počátku listopadu loňského roku.

Pojišťovny: je to nesmyslný krok

Tuzemské pojišťovny se sice rozhodnutí evropského soudního dvora vesměs již podřídily, názor na to ale mají zcela opačný. Podle Jana Marka z České pojišťovny je zavedení jednotných sazeb ne právě šťastným krokem, který rovným podmínkám pro muže a ženy příliš neprospěje.

Z pojistně-technického hlediska jde podle Evy Svobodové z pojišťovny UNIQA dokonce o nesmyslný krok. Pro Právo uvedla: "Právě pojišťovny nelze podezřívat z nespravedlivého přístupu, své sazby konstruují podle dlouhodobých statistik úmrtnosti, úrazovosti, diagnóz a podobně. Ty vykazují velmi jasné rozdíly mezi pohlavími, tudíž dosavadní rozdílné sazby byly naopak spravedlivější." Podle Svobodové jde spíše o ideologické opatření, které podrývá základy pojišťovnictví založeného na teorii pravděpodobnosti.

Její slova potvrdil Právu i Marek Woitsch, ředitel úseku životního pojištění České podnikatelské pojišťovny (ČPP): "Pro mě jako pojistného matematika je toto opatření naprosto nepochopitelné a znamená popírání základních principů v pojištění. Stačí se jen podívat na dlouhodobé oficiální statistiky. Ženy prostě žijí déle než muži, a to je fakt, který zatím v kalkulaci pojistného ženy 'zvýhodňoval'."

Muži vydělali, ženy prodělaly

Pro názornou představu, jaké změny ve výši pojistného přineslo ženám i mužům zavedení jednotné sazby, jsme připravili modelový příklad. Jedná se o běžně placené životní pojištění pro případ smrti s pojistnou částkou ve výši jednoho miliónu korun. Muž nebo žena si je sjednají do 65 let věku.

Výše měsíčního pojistného pro vstupní věk 30 let (v korunách)
Pojišťovnapřed sjednocením sazebpo sjednocení sazeb
ženamužžena i muž
Allianz349699594
ČPP409851564
Česká pojišťovna324765655
ČSOB Pojišťovna300574537
Komerční pojišťovna (1)314674516
Uniqa241490450
Zdroj: pojišťovny; (1) produkt Vital Invest

Z tabulek jsou patrné jak velké rozdíly mezi dříve požadovaným pojistným u mužů a žen, kdy muži v některých případech platili i jednou tolik než ženy, tak výrazné zdražení současného pojistného pro ženy a naopak zlevnění pro muže.

Výše měsíčního pojistného pro vstupní věk 50 let (v korunách)
Pojišťovnapřed sjednocením sazebpo sjednocení sazeb
ženamužžena i muž
Allianz76616951416
ČPP63314771128
Česká pojišťovna75115801286
ČSOB Pojišťovna59512531167
Komerční pojišťovna (1)71515621179
Uniqa49210711004
Zdroj: pojišťovny; (1) produkt Vital Invest

Sjednocení sazeb přineslo ženám zdražení pojištění na rizika, protože doplácejí na rizikovější muže. Podle informací od pojišťoven se pohybuje až kolem 80 procent. Největší navýšení je u žen ve středním věku (od zhruba 45 let) a u rizika smrti. U mladších ročníků je zdražení pochopitelně méně výrazné, i tak činí zhruba 30 - 50 procent. Snížení pojistného u mužů se pohybuje zhruba kolem 15 - 25 procent.

Ženy koncem roku vzaly pojišťovny útokem

Změna ve výši pojistného se pochopitelně dotkla až nově uzavíraných smluv. Mnohé pojišťovny tak zaznamenaly v posledních měsících loňského roku enormní zájem žen o uzavírání životního pojištění s výhodnějším pojistným. Například v ČSOB Pojišťovně si v loňském roce v porovnání s rokem předcházejícím uzavřelo životní pojištění až třikrát tolik žen.

Zvýšený zájem evidovali i v dalších pojišťovnách. Například v Allianz byl nárůst v počtu smluv uzavíraných ženami v roce 2012 oproti roku 2011 bezmála dvacetiprocentní. "Zatímco průměrný počet pojištěných žen byl v loňském prvním pololetí zhruba 3500 korun měsíčně, v říjnu počet nově pojištěných žen atakoval hranici pěti tisíc a v listopadu a prosinci to bylo přes šest tisíc," uvedla pro Novinky Dagmar Koutská z pojišťovny Allianz.

Významné meziroční nárůsty v počtu uzavřených smluv u žen zaznamenali i v České pojišťovně, ČPP či v pojišťovně UNIQA. "Podstatný nárůst jsme měli během října až prosince, kdy jsme registrovali více než dvě třetiny pojišťovaných žen mezi zájemci o vstup do pojištění. Koncem roku jsme zaznamenali historický rekord, kdy počet uzavřených pojištění činil dvaapůlnásobek běžné úrovně během roku. Po zavedení unisexu vlna opadla. Zatím neregistrujeme ani výrazně zvýšený zájem 'zlevněných' mužů," řekla Novinkám Eva Svobodová z UNIQA.

Anketa

Pokládáte zrovnoprávnění mužů a žen v pojišťovnictví za správné?
Ano
77,2 %
Ne
22,8 %
Celkem hlasovalo 7929 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám