Hlavní obsah

Mnozí rodiče s nákupy školních pomůcek teprve začínají

Začátek školního roku letos probíhá ve stínu pandemie. Nejistota panující kolem toho, jak bude výuka a zda vůbec ve školních lavicích probíhat, ovlivnila i léty zaběhlé zvyky rodičů v pořizování pomůcek. Mnozí je se svými potomky nakupují až nyní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přelom srpna a září byl tradičně obdobím, kdy hypermarkety i další obchody nabízející školní pomůcky čelily největšímu náporu rodičů, žáků i studentů pořizujících nezbytné věci do školy. Letos je tomu ale jinak, hlavní atak nakupujících obchody očekávají až v září.

Pandemie změnila zvyklosti

Důvodů je hned několik. Jednak došlo na jaře v době vyvrcholení krize k odložení pozápisových nákupů aktovek a penálů pro prvňáčky, což zaznamenali například v e-shopu Mall.cz.

Také několikaměsíční absence výuky a ztížený konec minulého školního roku způsobil, že někteří rodiče nedostali seznamy pomůcek do dalších ročníků s takovým předstihem jako v jiných letech. Nepomohl ani nejistý termín nástupu do škol a otazníky kolem kroužků.

Na některé rodiny školáků dolehla i zhoršená finanční situace v minulých měsících. Mnohé rodiny se potýkaly s výpadky příjmu a finance potřebné na pořízení pomůcek či úhradu kroužků jim tak chybí.

Rodiče dětí z uzavřených škol mají nárok na ošetřovné

Domácí

Pomůcky navíc nejsou nijak levné, v průměru za ně pro jedno dítě rodina vydá tisíce korun a nákupem výbavy to nekončí. Za věci související se školní docházkou tak rodina někdy utratí i dalších 10 tisíc korun.

Na nákupních seznamech mohou navíc přibýt počítače a tablety pro děti. Zkušenosti z minulých měsíců, kdy byly zavřené školy a učitelé s žáky a studenty komunikovali on-line, ukázaly nezbytnost vybavení domácnosti minimálně jedním či více počítači, zvlášť když sami rodiče pracují na tzv. home office.

S nákupy to nepřehánějte

Pokud je váš finanční rozpočet napjatý, není třeba propadat panice, ale s klidnou hlavou nastavit priority. Při nákupu se kromě ceny snažte zohlednit i kvalitu pomůcek. Nemá cenu kupovat ty nejlevnější, protože brzy byste pro ně do obchodu museli znovu.

Také nemá smysl nakupovat nic nad rozsah seznamu. Pokud podle něj stačí balení šesti kusů pastelek, nekupujte balení větší.

Využít se dají i funkční pomůcky z loňského roku, tedy i pastelky, štětce, vodové a temperové barvy apod. V minulém pololetí děti mnohé pomůcky, ale i aktovku a obaly na sešity tolik neopotřebovaly a školákům tak mohou vydržet několik měsíců i letos. Ušetřené peníze pomohou s platbami, které budou následovat.

Řekněte si o pomoc

S nákupem pomůcek či přímo finančně mohou pomoci například prarodiče a příbuzní, místo nákupů zbytečností.

Pokud je ale situace vaší domácnosti vážná, můžete požádat o pomoc stát. V případě, že se rodina nachází v prokazatelně tíživé situaci, může o příspěvek na pomůcky i mimoškolní aktivity zažádat na úřadu práce. Na studijní výdaje mohou rodiče od státu získat více než 30 tisíc korun ročně na každé dítě.

Životní minimum se zvyšuje, na podpory dosáhne víc příjemců

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám