Hlavní obsah

Majitelé chytrých telefonů mohou volat zdarma, jen o tom často neví

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokým účtům za volání z mobilních telefonů, které jsou v Česku ve srovnání s cizinou stále ještě neúnosně vysoké, se lze bránit. Tisíce korun ročně, které by lidé jinak zbytečně zaplatili za drahé minutové hovorné, totiž ušetří, pokud budou z mobilu volat přes internet.

Foto: Archiv, Právo

ilustrační foto

Článek

Mnoho uživatelů ale o této možnosti neví. Volat zdarma mohou majitelé chytrých telefonů a je to velice jednoduché. Oblíbených programů je celá řada, kromě známého Skype je to třeba aplikace Viber.

Funguje to tak, že si do telefonu uživatel bezplatně stáhne aplikaci a může si s ostatními lidmi, kteří používají stejnou aplikaci, volat přes data. Kvalita hovoru je přitom stejná jako při běžném volání. Například u Viberu stačí pouze zadat své telefonní číslo a jméno, pod kterým vás ostatní uživatelé uvidí.

Velké úspory při hovorech z ciziny

Protože uživatelé chytrých telefonů platí měsíční paušál za datové přenosy, nepředstavují tyto hovory při normální frekvenci volání žádnou finanční zátěž.

Vůbec nejvýhodnější je volat z míst, kde je možné bezdrátové připojení k internetu přes Wi-Fi. Jejím využitím se totiž nečerpají ani data z měsíčního limitu. To je praktické při volání z práce, domova, ale i některých kaváren či restaurací, kde je Wi-Fi klientům k dispozici zdarma. Lidé, kteří volají z těchto míst, tak neplatí vůbec nic.

Značné úspory můžete realizovat i při hovorech ze zahraničí. Přestože díky regulačním opatřením Evropské unie jsou hovory z ciziny pro Čechy stále levnější, vyjde minuta odchozího hovoru ze zemí EU do ČR na více než 8 Kč. Ze zemí mimo Evropskou unii, třeba z Ruska, je to ještě mnohem dražší. Pokud ale třeba z restaurace nebo hotelu zavoláte do Česka přes Wi-Fi, neplatíte nic.

I v případě, že nevoláte přes Wi-Fi, se volání přes internet vyplatí, když máte zaplacen datový roaming. U aplikace Viber se za minutu hovoru přenese přibližně 400 kilobytů dat, takže třeba u Vodafone se vyplatí zaplatit si 50 Kč na den za roamingová data, kdy můžete čerpat ze svého domácího datového balíčku, který se pohybuje ve stovkách megabytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám