Hlavní obsah

Kolik stojí v oblíbených destinacích šlápnutí na mořského ježka či hospitalizace

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoročně někteří z českých turistů musí během dovolené v zahraničí vyhledat lékařskou pomoc. Zatímco v Egyptě či Tunisku Čechy nejčastěji trápí zažívací potíže, v Chorvatsku nejsou výjimkou úrazy způsobené šlápnutím na mořské ježky. V Řecku se připravte na to, že lékařská péče citelně podražila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mezi nejčastější zdravotní problémy v zahraničí patří zažívací potíže, kožní a sluneční alergie, virózy nebo záněty očí a uší. V průměru se náklady na lékařské ošetření v zahraničí pohybují v řádu desítek tisíc korun. Pojišťovny ovšem každoročně řeší případy, které dosahují i statisícových, či dokonce miliónových částek.

V Egyptě si ověřte lékaře

Jak ukazují data pojišťoven, nejvíce zdravotních problémů hlásí čeští turisté z Egypta. Potýkají se tam především se zažívacími potížemi a střevními infekcemi. Pokud kvůli nim budete muset vyhledat lékařskou pomoc, léčebné náklady se budou pohybovat zhruba mezi dvěma tisíci až deseti tisíci korunami. V případě jednodenní hospitalizace po vás pak bude lékař chtít částku okolo 30 tisíc korun.

Egypt je také známý svou sítí předražených soukromých klinik, které fungují hlavně v turistických oblastech. Turisté jsou totiž pro místní lékaře hlavním zdrojem příjmů, a tak v zájmu vyšších výdělků pacienty často zbytečně léčí stále dokola. Nejjednodušší je proto obrátit se na asistenční službu své pojišťovny, která vás navede na lékaře ze smluvního zdravotnického zařízení.

V Chorvatsku pozor na ježky 

Na Jadranu se mnozí Češi nejčastěji potýkají se zraněním způsobeným šlápnutím na mořského ježka. Vyndání bolestivých trnů pak podle aktuálních informací pojišťoven vyjde přibližně na 2700 až 3300 korun.

Svou daň si u moře pochopitelně vybírá i slunce. Léčba spálenin a úžehu přijde nemocného zhruba na tři tisíce korun. Za předpis v chorvatské lékárně zaplatíte 10 chorvatských kun (kolem 36 korun).

V Řecku lékaři podražili

V Řecku panuje ekonomická krize, a proto citelně podražila i lékařská péče. Naštěstí se tam podle údajů pojišťoven turisté potýkají především s drobnostmi, jako jsou dýchací potíže či záněty očí a uší. Můžou za to klimatizace i ne zcela čistá voda v bazénech. Léčení těžké infekce dýchacích cest vyjde na 170 eur (více než 4600 korun).

Vážnější úrazy v Řecku souvisí s jízdou na skútru či motocyklu, které tam jsou běžnými dopravními prostředky. Léčení těžkých úrazů pak přijde na stovky tisíc korun, například ošetření komplikované zlomeniny s nutnou hospitalizací se může pohybovat okolo 600 tisíc korun.

Nejdražší je transport zraněného domů

Na statisíce, či dokonce milióny korun vyjde transport zraněného člověka zpět do vlasti. V případě sjednaného cestovního pojištění ho asistenční služba pojišťovny zajistí klientovi, který není schopen se dopravit domů sám. Kratší vzdálenosti se většinou řeší převozem sanitkou.

Například hospitalizace a převoz zraněného klienta Allianz vyšel na 3915 eur (kolem 106 500 korun).

Z exotických a vzdálených destinací však musí být pacient dopraven letecky. A to buď běžnou linkou, nebo upraveným letadlem s ambulancí. Průměrná cena jedné letové hodiny zdravotnického speciálu se pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Úrazy hrozí v létě častěji i doma

V letních měsících prudce roste i počet úrazů, které si lidé způsobí i během dovolené v tuzemsku. Podle aktuálních statistik ČSOB Pojišťovny více než polovinu letních úrazů tvoří šest typů poranění, mezi něž patří tržné rány a odřeniny, podvrtnuté kotníky či kolena, pohmožděniny rukou i nohou či vymknuté klouby rukou.

Lidé se nejčastěji zraní na kolečkových bruslích, cyklostezkách, koupalištích či v lese.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Zranili jste se někdy na dovolené v zahraničí?
Ano, a díky pojistce se všechno vyřešilo
18,7 %
Ano, ale nebyl/la jsem pojištěn/na
2,1 %
Naštěstí ne
79,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2015 čtenářů.

Reklama

Související články

Úrazů i škod způsobených cyklisty přibývá

Začínající hlavní cyklistická sezóna s sebou přináší zvýšený počet úrazů na kolech. Některé pojišťovny registrují zhruba 15procentní nárůst. Výjimkou nejsou...

Výběr článků

Načítám