Hlavní obsah

Kdy za vás daně obstará účtárna

Právo, svj

Zaměstnanci, kteří tak dosud neučinili, mohou ještě v pondělí 15. února ve svém vlastním zájmu navštívit mzdovou účtárnu zaměstnavatele. Tento termín totiž zákon o daních z příjmů určil pro dva důležité úkony na jednom tiskopisu, které mohou zaměstnancům ušetřit na daních, aniž by se museli trápit s daňovým přiznáním. Je to podpis prohlášení k dani a žádost o roční zúčtování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jestliže podepíšete u svého zaměstnavatele formulář „Prohlášení poplatníka daně z příjmů ze závislé činnosti“ na rok 2020, pozitivně se to projeví v každé letošní měsíční výplatě. Má-li někdo více zaměstnavatelů současně, platí ovšem, že prohlášení může podepsat jen u jednoho z nich.

Na vyplnění a odevzdání přiznání k dani z příjmů za rok 2020 máte ještě čas. Zákonný termín pro podání daňového přiznání je pro letošek 1. duben. Pro podnikatele bez daňového poradce, kteří podávají přiznání elektronicky, je termín pro odevzdání přiznání a doplacení daně prodloužen do 3. května.

Ti, kteří mají daňového poradce nebo povinný audit, pak mají čas až do 1. června. Už nyní je ale v našem daňovém seriálu ten správný okamžik připomenout si některé změny, které mohou ovlivnit výpočet daně.

Čas do 15. února

O roční zúčtování daně mohou svého zaměstnavatele požádat ti zaměstnanci, kteří nejsou povinni si sami za rok 2020 podat daňové přiznání. Všechny doklady je nutné doručit mzdové účetní včas a o roční zúčtování daně za loňský rok požádat do 15. února.

Při uplatnění daňových odpočtů a některých daňových slev vznikne v ročním zúčtování daně nárok na daňovou vratku.

Mezi daňové odpočty patří úroky z úvěru na bydlení, dary či vklady na životní pojištění a penzijní spoření

Podmínku pro využití ročního zúčtování daně od zaměstnavatele splňují zaměstnanci, kteří neměli ke své mzdě ze zaměstnání ještě zdanitelné příjmy podle § 8 až 10 zákona o dani z příjmů, tedy ze samostatné výdělečné činnosti, kapitálové příjmy, příjmy z nájmu a ostatní daňové příjmy za rok 2020 vyšší než šest tisíc korun a kteří neměli povinnost platit sedmiprocentní solidární daň z důvodu roční hrubé mzdy nad 1 672 080 korun.

Přeplatek při vyšších zálohách

Během roku jsou zaměstnancům mzdovou účtárnou odváděny měsíční zálohy na dani z příjmu fyzických osob. V ročním zúčtování daně se poté vypočítá roční daňová povinnost. Zaměstnanci uplatňující nezdanitelné položky, daňovou slevu školkovné nebo slevu na manželku (manžela) mají roční daňovou povinnost nižší, než odpovídá zaplaceným daňovým zálohám.

„Kladný rozdíl mezi měsíčními odvody a ročním zúčtováním následně tito zaměstnanci obdrží ve výplatě formou daňového přeplatku,“ vysvětluje daňová poradkyně ze společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Doklady u odpočtů

Daňové odpočty snižují roční daňový základ a jsou taxativně vyjmenované v § 15 zákona o dani z příjmů. Mezi daňové odpočty patří při splnění zákonných podmínek odpočty úroků z úvěru na bydlení, dary, vklady na životní pojištění, vklady na doplňkové penzijní spoření či penzijní připojištění, příspěvky odborové organizaci a úhrada za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání.

Vždy ovšem musejí být splněny legislativní podmínky. Například maximální daňový odpočet úroků z úvěru na řešení vlastního bydlení činí za rok 2020 ještě 300 tisíc korun, u vkladů na smlouvu o životním pojištění je to 24 tisíc korun.

Stejná maximální částka pak platí u penzijních smluv, kde se však hodnotí vlastní vklady nad 12 tisíc korun, a pro maximální daňový odpočet tak souhrnné roční vklady na smlouvu musejí činit 36 tisíc korun a více.

Pro nárok na všechny daňové odpočty je nutné mzdové účetní doručit příslušná potvrzení či předmětné smlouvy.

„Například u finančních produktů umožňujících daňový odpočet se pro první rok dokládá příslušná smlouva, každoročně poté potvrzení banky, pojišťovny či penzijní společnosti. Smlouva se v dalších letech dokládá jen při změně,“ dodává Gabriela Ivanco.

Roční slevy

Sleva na poplatníka, na studenta nebo například i daňové zvýhodnění na děti se může uplatňovat již při výpočtu čisté měsíční mzdy. Naproti tomu daňovou slevu na manželku nebo manžela a školkovné lze uplatnit až za celý rok v ročním zúčtování daně.

Sleva na manželku nebo manžela činí 24 840 korun, na držitele průkazu ZTP/P je dvojnásobná. Podmínkou však je, že manželka nebo manžel neměla roční vlastní rozhodné příjmy vyšší než 68 tisíc korun, přičemž například rodičovský příspěvek se do těchto příjmů nepočítá.

Školkovné na každé dítě za loňský rok lze uplatnit maximálně v částce 14 600  korun.

„Nárok na slevu na manželku či manžela se prokazuje jejím/jeho čestným prohlášením o tom, že její/jeho příjmy nepřesáhly v roce 2020 částku 68 tisíc korun. Takzvané školkovné poplatník prokáže příslušným potvrzením od školky,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám