Hlavní obsah

Každý druhý Čech si chce půjčit

Omezovat se v čerpání úvěrů či půjček Češi neplánují ani letos. Zadlužit se má totiž v plánu zhruba polovina lidí. Nejčastěji se chystají úvěrem řešit koupi bytu, auta či investovat do vylepšení bydlení.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum agentury Ipsos pro společnost Essox ukázal, že chuť obyvatel České republiky půjčovat si neklesne ani v roce 2018. Podle Jany Hanušové ze společnosti Essox tomu nahrává i „stávající situace na trhu finančních služeb, kdy je v České republice vysoká konkurence poskytovatelů úvěrů, a ta udržuje historicky nejlepší podmínky úvěrů pro spotřebitele.”

Polovina lidí by byla ochotna si půjčit na financování koupě nemovitosti, další čtvrtina pak na investice do bydlení. Jak uvádějí finanční odborníci, je rekordní zájem občanů o investice do nemovitostí a bydlení dlouhodobým trendem několika uplynulých let.

Auto na úvěr zvažuje každý čtvrtý

Překvapivý byl podle nich zájem o půjčku na pořízení osobního automobilu, který v průzkumu potvrdila více než čtvrtina oslovených. Financovat pořízení auta úvěrem mají v plánu dokonce dva pětiny mladých lidí ve věku 18 až 26 let.

„V oblasti financování automobilů došlo v posledních letech k velké profesionalizaci při schvalování úvěrů,” uvedl Luděk Čermák z Essox.

Podstatně nižší ochotu půjčovat si uvádějí spotřebitelé u nákupu domácích spotřebičů (13 procent respondentů) či elektroniky, jako jsou mobilní telefony, počítače, či tablety (pět procent respondentů).

Na běžné výdaje si v letošním roce plánuje formou kreditní karty či kontokorentního úvěru půjčovat necelých 11 procent lidí.

Anketa

Plánujete si letos vzít půjčku či úvěr?
Ano
9 %
Ne
91 %
Celkem hlasovalo 907 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloučit je možné i půjčky celé rodiny

Sloučit více půjček do jedné lze už několik let. Češi této možnosti využívají, ovšem mnozí netuší, že je možné konsolidovat i jiné typy závazků, nejen...

Úvěry u bank se za deset let zdvojnásobily

Firmy a domácnosti dluží tuzemským bankám 3,114 biliónu korun, téměř dvakrát víc než před deseti lety. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB) o stavu ke...

Výběr článků

Načítám