Hlavní obsah

Investice do zahradničení během pandemie rostou

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chalupaření a zahradničení patří mezi oblíbené činnosti Čechů. A především během pandemie pak na zahradách či zahrádkách hledá útočiště mnohý z nás. Také investice do tohoto koníčku rostou, každý pátý Čech nyní vydává na zahradničení víc peněz než před pandemií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Říká se, co Čech, to chalupář. Toto rčení by ale mohlo platit i pro zahrádkáře. Průzkum Equa bank totiž ukázal, že tři ze čtyř Čechů se alespoň čas od času zahradničení věnují.

Vlastní zahradu u domu, kde bydlí, má téměř polovina lidí. Každý devátý se stará o zahradu či zahrádku na své rekreační nemovitosti a každý dvanáctý na zahrádku dojíždí mimo své bydliště, například do zahrádkářské kolonie. Desetina Čechů zahradničí na zahradě, která jim nepatří, ale je v majetku některého z dalších členů rodiny a příbuzenstva.

Z těch, kteří zahradu dosud nemají, více než dvě pětiny uvažují, že by si ji v současné době ovlivněné pandemií pořídily nebo alespoň pronajaly.

Pozemky setrvale zdražují, ceny letí vzhůru i na venkově

Finance

Starost o zahradu je nyní velmi populární, stala se dostupnou alternativou k omezenému volnočasovému a dovolenkovému cestování. Až polovina respondentů průzkumu uváděla možnost strávit čas „ve vlastní přírodě“ – u sebe na zahradě – jako to, co jim během pandemie nahradilo cestování. Téměř každý čtvrtý proto také zahradničení a své zahradě věnoval v tomto období více času než předtím.

Nejčastěji utratí do pěti tisíc korun

Starost o zahradu či zahrádku také něco stojí. Tři ze čtyř Čechů počítají s částkou do pěti tisíc korun, kterou letos během jarních prací za péči o zahradu utratí. Pětina Čechů přitom své investice do zahrady v době pandemie navýšila a za nákupy spojené s péčí o ni vydá teď více peněz než dříve.

A co lidé nejvíce kupují? Nadpoloviční většina „zahradníků” pořizuje sazenice zeleniny (56 procent), různé druhy semen a cibulovin (53 procent), sazenice květin (51 procent) a pochopitelně i hnojiva (52 procent).

Koronavirus a on-line nákupy: Každý druhý pořídil zboží navíc

Finance

Pandemie koronaviru nicméně neznamenala jenom větší příklon Čechů k zahradničení. Změnila i zvyklosti, co se týče pořizování vybavení a výsadby na zahradu. Nejmarkantnější je to ze srovnání oblíbenosti nakupování zahradnických potřeb v e-shopech. Před pandemií jenom zhruba pětina Čechů zahradnické potřeby kupovala on-line, nyní se jejich počet vyhoupl až na jednu třetinu.

„Nakupovat on-line zboží všeho druhu je stále populárnější. Raketovému růstu obliby e-shopů pomohla nejen pandemie a uzavření kamenných obchodů, ale zejména snadnost, rychlost a pohodlí nákupu z domova,” doplnil Petr Baťka z Equa bank.

Anketa

Věnujete se zahradničení?
Ano, mám vlastní zahradu nebo zahrádku u svého domu.
53,1 %
Ano, starám se o zahradu nebo zahrádku u své chalupy či chaty.
11,7 %
Ano, mám zahrádku v zahrádkářské kolonii.
4,3 %
Ano, zahradničím u příbuzných.
4,6 %
Ne, zahradničení mezi mé koníčky nepatří.
26,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4926 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám