Hlavní obsah

Informační kampaň ke druhému pilíři začíná. Zájem lidí je zatím slabý

Právo, svj

Vláda rozjíždí informační kampaň k nově vzniklému druhému penzijnímu pilíři, o který podle aktuálních průzkumů Češi zatím zájem příliš nejeví. V rámci této kampaně se do března v krajských městech uskuteční celkem patnáct kulatých stolů, k lidem se má také dostat až 200 tisíc informačních letáků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V rámci kulatých stolů budou diskutovat odborníci z ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí a Finanční správy ČR s pracovníky okresních správ sociálního zabezpečení, úřadů práce, finančních úřadů, penzijních fondů, profesních asociací a zaměstnavatelů.

S přizváním oponentů druhého pilíře, jako jsou zástupci odborů nebo nezávislí ekonomové, ministerstva nepočítají. „Primárně jde o vzdělávání odborníků z jednotlivých úřadů realizujících důchodovou reformu, kteří poté budou moci předávat informace dál široké veřejnosti,“ sdělila mluvčí resortu práce Štěpánka Filipová.

Pro veřejnost je podle ní také připraven manuál k důchodové reformě a informační letáky. Dostupné budou například na okresních správách sociálního zabezpečení, úřadech práce či finančních úřadech a na internetu. Letáky vyjdou v celkovém nákladu 200 tisíc kusů.

Kampaň je hrazena z prostředků Evropského sociálního fondu, celkové náklady se mají pohybovat kolem dvou miliónů korun.

Zájem podle průzkumů klesá 

Od začátku roku vstoupilo do druhého pilíře podle informací z penzijních fondů několik stovek lidí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí odmítl, že by vláda důchodovou reformu vysvětlovala nesrozumitelně. „Zdůrazňujeme, že reforma přináší výrazné posílení zásluhovosti a individuální odpovědnosti. Díky ní si lidé mohou snížit své zdanění práce i zajistit dědictví pro své potomky,“ uvedl Kalousek.

Podle průzkumů však zájem o druhý pilíř mezi lidmi dosud spíše klesal. „S tím, jak se lidé o druhém pilíři dozvídají podrobnosti, jejich ochota zapojit se do něho klesá. To ovšem neznamená, že by lidé neměli zájem spořit si na stáří – na alternativy k druhému pilíři se dotazuje stále více klientů,“ uvedl na začátku ledna analytik společnosti AWD Tomáš Rampula.

Nevratné rozhodnutí 

Vstoupit do druhého pilíře mohou všechny osoby starší 18 let, které ještě nepobírají důchod. Lidé starší 35 let tak budou moci učinit jen do 1. července, mladší pak do konce roku, v němž dosáhnou pětatřiceti let.

Zájemci mají možnost převést si do soukromého penzijního fondu tři procenta ze sociálního pojištění, která by jinak odvedli státu. K nim budou ale muset připojit další dvě procenta z hrubé mzdy. Rozhodnutí bude neodvolatelné a nevratné. Výnosy pro účastníky druhého pilíře nebudou nijak zaručeny.

Podle posledního průzkumu agentury STEM si tři pětiny obyvatel Česka myslí, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a ČR nutně potřebuje jeho reformu. Nicméně jen pětina veřejnosti (21 procent) soudí, že nynější vládní důchodová reforma pomůže výrazně vyřešit problémy penzijního systému v budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám