Hlavní obsah

Finanční poradna: Způsobil vám soused škodu? Zjistěte, na co máte nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý má štěstí na slušné a nekonfliktní sousedy. Spousta lidí navíc ani netuší, co dělat, když je nájemník obývající byt nad nimi vytopí, nebo když jim na zahradě překáží sousedovy větvě.

Foto: Archiv, Právo

Padají-li vám na pozemek jablka ze sousedovy jabloně, můžete je bez problémů sesbírat.

Článek

Nejčastější nehodou, která se stává v domácnostech, je vytopení – ať už z důvodu prasklého potrubí, nefunkčního kohoutku nebo poškozené hadice u pračky. Pokud u vás tato situace ne vlastní vinou nastane, je třeba nejprve vše důkladně zdokumentovat.

Sepište seznam zničených věcí a vše si nafoťte, poté zajděte za viníkem a vyzvěte ho, ať se jde na škody také podívat. Pokud je soused slušný, uzná svou vinu a bude spolupracovat. Jestliže má uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu, není co řešit, protože veškeré náklady spojené s opravou vám uhradí pojišťovna. Pokud pojištění odpovědnosti nemá, bývá dobrým zvykem se dohodnout, že vám například přijde vymalovat poškozené místnosti a potřebný materiál nakoupí ze svého.

Když soused odmítá uznat vinu

Může se ale také stát, že je takovéto slušné jednání nad jeho síly, a v tom případě máte následující možnosti:

  • Jestliže máte uzavřené pojištění domácnosti, vyplatí vám peníze za opravy a odstranění škod pojišťovna, přičemž pak může vymáhat úhradu škody na sousedovi.
  • Jestliže nemáte uzavřené pojištění domácnosti a soused odmítá spolupracovat, budete se muset obrátit na soud s žalobou o náhradu škody. Předtím ale upozorněte souseda a vysvětlete mu, že pokud soud vyhrajete (a je velká šance, že se tak skutečně stane), jeho náklady vzrostou. Nebude už totiž hradit jen nezbytné opravy, ale také třeba soudní výlohy nebo honorář odbornému odhadci. Opravy navíc bude provádět vámi vybraná firma, což ho také vyjde dráž, než kdyby vám vymaloval sám nebo si k této činnosti pozval kamaráda.

Když jste někoho poškodili vy

Může se také stát, že někoho vytopíte nebo někomu jinak poškodíte byt či dům vy. V tomto případě požádejte poškozeného, abyste se mohli na škody podívat, nafoťte si je a dohodněte se na řešení.

Pokud máte uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu, nemusíte nic řešit – škody opraví firma a celé to zaplatí pojišťovna. Jestliže pojištění nemáte (pozor, vaše pojištění domácnosti se na cizí domácnost nevztahuje), můžete nabídnout sousedovi, že mu poškozené zdi vymalujete, nebo mu vymalování a další opravy uhradíte. Jestliže souběžně se sousedem vytopíte i sebe, v tomto případě putuje náhrada škody z vašeho pojištění domácnosti.

Větve, jablka a spol.

Na sousedské vztahy zamířil pomyslný prst i nový občanský zákoník a přinesl několik změn. Tak například: nevíte, co s jablky a listím, které k vám pravidelně přistávají ze sousední zahrady? Od ledna patří vše, co je na zemi, vám. Jablka tedy můžete bez obav sníst, stejně jako například rybíz nebo maliny spadané na zem, ovšem listí si také budete muset shrabat sami.

Na druhou stranu jablka na stromě (maliny a rybíz na keři) stále patří sousedovi a vy ho k nim budete muset i pustit v případě, že si je nemůže očesat z vlastní zahrady.

Dobrá zpráva ale je, že se můžete zbavit nežádoucích větví stromů, které k vám zasahují a omezují vás v užívání vašeho pozemku, například vám tam vrhají stín a vy kvůli tomu na tomto místě nemůžete sami nic pěstovat. Nejprve byste měli vlastníka stromů písemně vyzvat, aby je ořezal sám. Pokud tak neučiní, můžete je citlivě (tedy že je nebudete lámat nebo například polévat jedem) a ve vhodném ročním období (ideálně v zimě v době vegetačního klidu) ořezat sami.

Často se také stává, že se někteří majitelé domů či pozemků zbavují trávy a listí tím, že je pálí, a obtěžují vás zápachem. V tomto případě se obraťte na obecní úřad, který má v kompetenci uložit zákaz pálení trávy a listí v obecní vyhlášce. V krajním případě, tedy pokud soused pálí pravidelně a ve velkém množství, můžete i podat žalobu k soudu a požadovat, aby sousedovi tuhle činnost zakázal.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z Sfinance.cz.

Koupili jsme s manželem byt dceři. Je jí teprve dvacet a není ještě příliš zodpovědná, a tak přemýšlíme, že bychom jí uzavřeli nějaké pojištění pro případ, že by způsobila sobě nebo sousedům nějakou škodu z nedbalosti. Je lepší pojistit domácnost, nebo rovnou nemovitost?
Pojištění nemovitosti, respektive budovy, by mělo zajistit bytové družstvo nebo společenství vlastníků. Zjistěte si, zda tak skutečně učinilo, a také se zajímejte o konkrétní podmínky. Stává se, že správa domu podceňuje pravidelnou aktualizaci pojistky nebo že je pojistná částka příliš nízká. Toto pojištění se vztahuje na budovu, její stavební součásti (včetně oken a dveří) a společné části domu (např. výtah nebo schodiště). Jestliže se vám smlouva nezdá v pořádku, bylo by rozumné uzavřít pojištění bytové jednotky samostatně. V opačném případě postačí uzavřít pouze pojištění domácnosti, které kryje veškeré vybavení bytu (nábytek, elektronika, cennosti…), ale třeba i malbu, podlahy, krb nebo vestavěný nábytek. Pokud by dcera například nechala v bytě puštěnou vodu, škoda by se hradila z tohoto pojištění. Ale pozor: z pojištění domácnosti lze hradit pouze škodu způsobenou ve vlastním bytě. Jestliže by dcera vytopila i sousedy, škodu by šlo uhradit z pojištění odpovědnosti v běžném životě, které řeší škody způsobené jiným osobám. To lze uzavřít souběžně s pojištěním domácnost, některé pojišťovny ho nabízí i jako samostatný produkt. Pozor ale, pokud jde o škodu způsobenou vytopením bytu z prasklé stoupačky, na tu se pojištění odpovědnosti v běžném životě nevztahuje. Tato škoda je kryta z pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti, která je obvykle volitelnou součástí pojištění nemovitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám