Hlavní obsah

Finanční poradna: Výpadek příjmů během dlouhodobé nemoci si můžete pojistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobější pracovní neschopnost znamená pro naprostou většinu lidí velký propad příjmů. Aby vás delší nemoc či těžký úraz nedostaly až na finanční dno, můžete si sjednat pojištění denních dávek při pracovní neschopnosti.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

V případě déletrvající pracovní neschopnosti je dnes přímo nutností mít zajištěný dostatečný příjem. Nejvíce to platí pro rodiny, které mají napjatý rozpočet a minimální nebo žádné finanční úspory.

Nemocenské výpadek příjmů nepokryje

V současné době zaměstnavatel svým zaměstnancům při pracovní neschopnosti poskytuje náhradu mzdy od 4. do 14. kalendářního dne. První tři dny nemoci se náhrada mzdy nevyplácí. „Fakticky je náhrada mzdy poskytována za sedm pracovních dnů, resp. 56 pracovních hodin,” uvedla Hedvika Gabrielová z OVB Allfinanz.

Od 15. kalendářního dne nemoci pak vyplácí příslušná správa sociálního zabezpečení nemocenské.

Ovšem jak náhrada mzdy, tak nemocenské vám v žádném případě výpadek příjmů nepokryje, jsou totiž vypláceny ve výši 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Například pro zaměstnance s hrubým příjmem 30 tisíc korun představuje redukovaný denní vyměřovací základ 863 korun a 60 procent z něj pak činí 518 korun.

Za 180 dní nemoci by tak tento zaměstnanec na náhradě mzdy a nemocenském dostal 91 086 korun, přičemž jeho čistý příjem by za stejné období činil 136 440 korun.

Vyplácení denních dávek nejdříve po 14 dnech

Aby váš propad příjmů byl co nejnižší, můžete si sjednat pojištění denních dávek v nemoci. Pojišťovna vám tak po určité době bude denně vyplácet předem sjednanou částku.

Rozpětí výše denních dávek má každá pojišťovna jiné. Záleží jak na tom, kolik si budete chtít sjednat vy, tak na tom, jaký máte měsíční příjem. Maximální výši dávky totiž pojišťovny stanovují na základě průměrného měsíčního příjmu.

Žádná z pojišťoven vám však nezačne vyplácet denní dávku od prvního dne nemoci, v pracovní neschopnosti musíte být alespoň 14 dní. Od jakého dne pak budete chtít dávku vyplácet, je čistě na vás. Počítejte ale s tím, že čím dříve to bude, tím dražší budete platit pojistné.

„Do ceny pojištění vstupují ještě další parametry, jako je například věk a doba, na kterou pojištění sjednáváme,” doplnila Gabrielová.

V současné době naprostá většina pojišťoven samostatné pojištění denních dávek nenabízí, ale pouze jako připojištění k životnímu pojištění. Samostatně si ho můžete sjednat u pojišťoven Uniqa a Generali.

Modelový příklad výše pojistného
Vstupní věk 35 let, výška 180 cm, váha 70 kg, administrativní pracovník, nekuřák, nevykonávající sportovní činnosti, denní dávka 200 korun, plnění od 29. dne pracovní neschopnosti.
Generali Pojišťovna: 1300 korun ročně UNIQA pojišťovna: 1314 korun ročně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám