Hlavní obsah

Finanční poradna: Platební kartu nedávejte z ruky, opatrní buďte i na síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Získat údaje platební karty a okrást vás o peníze může být překvapivě lehké. Ve spolupráci s odborníkem z mBank Zdeňkem Rysem radíme, na co si dát pozor a jak případný problém řešit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na co si dát při placení kartou pozor?

K tomu, aby se zločinci dostali k vašim penězům, vám platební kartu ani nepotřebují skutečně ukrást – stačí, když jim ji na chvíli půjčíte. Myslím to doslova, nepoctivý obchodník může mít pod pultem ukryté takzvané skimmovací zařízení, kterým si za malý okamžik načte údaje vaší karty.

Nikdy proto nenechte nikoho odejít s vaší kartou pryč, otočit se k vám zády nebo kartu strkat někam, kam nevidíte. Vždyť karta jsou elektronické peníze, a také přece jen tak nepřenecháte svoji peněženku napospas cizímu člověku.

Jak takový podvod probíhá?

Podvodníci nejčastěji zkopírují údaje z magnetického proužku vaší karty, nahrají je na nosič v podobě bílého plastu s magnetickým proužkem. Pak s ní vybírají z bankomatu, a to zpravidla v mimoevropských zemích, protože bankomaty v Evropě načítají místo magnetického proužku čip, který je součástí karty.

Ke skimmingu dochází typicky v barech a restauracích, někdy i na čerpacích stanicích nebo v hotelech. A samozřejmě u bankomatů, které podvodníci opatřili speciálním zařízením vsunutým do otvoru pro kartu. Kartu tedy ani nestrkejte do podivně vypadajícího bankomatu a samozřejmě na ní nemějte zapsaný PIN.

Jejímu zneužití se můžete bránit i přes bankovní aplikaci. Pokud tedy máte pocit, že jste danou platbu neprovedl, můžete kartu hned zablokovat.

Jak takové podvody probíhají na internetu?

I v on-line prostředí musí být člověk obezřetný, komu svěřuje údaje ke svojí kartě. Internet je plný falešných e-shopů, kterým jde právě a pouze o získání těchto údajů.

Na Facebooku ani jiných webech rozhodně neklikejte na žádnou reklamu, která vám slibuje nějakou absurdní slevu, třeba parfém za desetinu ceny. Naopak velmi důvěryhodný e-shop je ten, který podporuje bezpečnostní protokol 3D Secure. To poznáte podle log s nápisy Mastercard SecureCode nebo Verified by VISA na stránce, kde zadáváte číslo karty.

Co dělat, když už je pozdě, anebo když jsem kartu ztratil?

Ztrátu stejně jako zneužití karty je bezpodmínečně nutné bance nahlásit okamžitě, zbytečná prodleva vás může připravit o zákonný nárok na odškodnění. To obdržíte za tu část zcizené částky, která přesahuje 50 eur neboli něco přes dvanáct set korun. Určitě se vyplatí pořídit si i pojištění zneužití karty.

Anketa

Ztratili jste někdy platební kartu?
Ano, ztratil/a jsem ji
14,9 %
Ukradli mi ji
16,6 %
Ne, zatím se mi to nestalo
68,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 471 čtenářů.

Reklama

Související články

Každý druhý Čech platí na internetu kartou

Rok od roku roste počet Čechů, kteří využívají internetové i mobilní bankovnictví. Polovina lidí běžně kartou platí své nákupy na internetu. Ukázal to průzkum...

Výběr článků

Načítám