Hlavní obsah

Finanční poradna: Dluží vám známý peníze? Zadržet jeho věc je až poslední řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčky mezi přáteli nejsou nic neobvyklého. Problém ale nastane, pokud se dlužník nemá k vrácení půjčené částky. Jednou z možností, jak se domoci splátky dluhu, je zadržení movité věci, kterou si u vás dlužník uschoval. Právníci však tento postup nedoporučují.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Se sousedem jsme společně nechali od stavební firmy opravit zeď oddělující naše pozemky. Fakturu jsem po dohodě s ním zaplatil sám a zároveň jsme se domluvili že mu s jeho podílem počkám dva měsíce, neboť měl jiné výdaje. Jsme dobří známí, proto jsem s tímto postupem souhlasil,” napsal do redakce čtenář.

Uplynulo však téměř šest měsíců a soused se ke splacení dlužné částky stále nemá. Jedná se o několik tisíc korun a čtenář o ně nechce přijít.

„Soused má málo místa ve své garáži, proto si dává svůj motocykl do mé kůlny. Kolega z práce mi radí, abych motocykl sousedovi odmítl z mé nemovitosti vydat do doby, než dluh splatí,” dodal čtenář s tím, zda je takový postup vůbec možný.

Právník: Požádejte o uznání dluhu

O vyjádření redakce požádala právníka Jana Dubenského.

„Předpokládám, že vaši pohledávku vůči sousedovi jste schopen prokázat, resp. on se ke splacení dluhu hlásí. Přesto doporučuji, abyste jej požádal o uznání dluhu, jak má na mysli ustanovení § 2053 občanského zákoníku. Jedná se o písemné prohlášení o tom, kolik a z jakého důvodu dlužník dluží, ” vyjádřil se k čtenářově situaci Dubenský.

Podle právníkova doporučení by v něm měl být závazně řešen i termín, kdy soused dluh uhradí.

Sepsáním uznání dluhu bude mít věřitel zabezpečen důkaz o dlužníkově povinnosti zaplatit dlužnou částku, kdyby musel řešit věc soudní cestou.

Zadržovací právo

„Pokud jde o motocykl, který má muž ve svém objektu, je situace podobná případu, který upravuje § 1395 občanského zákoníku o zadržovacím právu. Stanoví, že kdo má povinnost jinému vydat movitou věc, kterou má u sebe, může ji ze své vůle zadržet k zajištění splatného dluhu osoby, jíž by jinak měl věc vydat,” vysvětlil Dubenský. Jak dále dodal, čtenář by měl o zadržení cizí věci a také o jeho důvodu souseda vyrozumět.

„Tímto ryze formálním způsobem by však nepochybně celou situaci zbytečně vyhrotil a já tento postup nedoporučuji. Dobré sousedské vztahy není vhodné narušovat vzájemnými schválnostmi a sporné záležitosti je třeba řešit smírně a bez konfliktů,” dodal právník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám