Hlavní obsah

Finanční poradna: Chcete změnit dodavatele energií? Léto je na to ideální

Novinky, bab

Pokud máte pocit, že vaše platby za energie jsou vysoké, máte možnost svého dodavatele změnit. A právě nyní je ideální období, kdy tak můžete učinit. Změna dodavatele nějakou dobu potrvá, může se vám však podařit, aby nastávající topná sezona byla levnější než ta minulá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Spotřeba energií se v domácnostech během roku mění. Nejvyšší je v podzimních a zimních měsících, kdy domácnosti více topí a také dlouho svítí. Naopak nejmenší pak během teplých letních měsíců.

„Většina zákazníků má se svým dodavatelem uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou, zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou,“ uvedl Libor Holub ze společnosti Bohemia Energy. Jak dále upozornil, přechod od jednoho dodavatele ke druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce. S ohledem na to, že je léto, je tedy dobré udělat změnu co nejdříve. Můžete tak na úspory dosáhnout již v zimním období, kdy jsou náklady nejvyšší.

Tuto skutečnost si mnoho lidí neuvědomuje a levnějšího dodavatele hledá ke konci roku, kdy obvykle dochází ke zdražování. To už ale bývá zimní sezóna v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě tak musí odběratelé za toto období platit ještě původní, vysoké ceny. Podle dosavadních zkušeností lze přitom zejména včasnou změnou dodavatele ušetřit i tisíce korun ročně.

Úsporu lze snadno zjistit

Jednoduše a zdarma si prostřednictvím kalkulaček na internetu můžete zjistit, zda změnou dodavatele ušetříte a především, jak vysoká úspora to bude.

Využít můžete například kalkulátory cen energií, které poskytují objektivní srovnání podle předem daných kritérií - například na stránkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ), popřípadě na webovém portálu TZB-info.cz.

K posouzení finanční výhodnosti si připravte fakturu posledního vyúčtování, na které naleznete váš tarif i spotřebu.

Cena energií není vše

Finanční úspora při změně dodavatele je pochopitelně hlavním faktorem, který lidi zajímá. Ovšem neměla by být tím jediným. Odborníci doporučují zaměřit se i na to, zda je vybraný nový dodavatel spolehlivý a stabilní i zda má dobrý a dostupný zákaznický servis s bezplatnou zákaznickou linkou.

Neméně důležitým hlediskem je i důvěra a férové jednání. O tom, nakolik lze té které společnosti věřit, se můžete přesvědčit i podle toho, jestli daná firma přijala etický kodex podle doporučení ERÚ. Či zda se přihlásila k Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů, která přispívá ke kultivaci prodeje energií v Česku.

Solidní dodavatele energií by vás během změny měl průběžně informovat, jak vše probíhá, kdy začne s dodávkou energie i kdy je vhodné nahlásit stávajícímu dodavateli stav měřidla pro poslední vyúčtování.

Zálohy platíte ve stejné výši po celý rok stejné, a to i přesto, že spotřeba energií se v průběhu roku mění. Vyplatí se vám proto si případný přeplatek od původního dodavatele schovat, a to zejména pokud elektřinou nebo plynem topíte.

„Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování,“ vysvětlil důvod Libor Holub. Nižší cena za celkovou roční spotřebu vám ale při dobré volbě nového dodavatele samozřejmě zůstane.

Reklama

Výběr článků

Načítám