Hlavní obsah

Drahé kovy či šperky: Češi objevují nové způsoby investování peněz

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Lidé se obávají znehodnocení svých vkladů v bankách, a proto se rozhlížejí i po dalších možnostech investování. Jednou z nich je nákup zlata či stříbra. Dlouhodobě Češi do drahých kovů investují stabilní částku okolo 1500 korun měsíčně. Navíc zhruba čtvrtina Čechů své peníze zhodnocuje i koupí dražších šperků.

Foto: Profimedia.cz

Češi spoří do drahých kovů 1500 korun měsíčně.

Článek

Čtyři pětiny investic do drahých kovů představuje zlato, stříbro pak zbylých 20 procent. Navíc zájem o nákup stříbra vzrostl od roku 2013 téměř dvojnásobně, což může vést k nárůstu jeho ceny. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti Golden Gate mezi šesti sty respondenty.

Hlavním důvodem volby drahých kovů jako způsobu zhodnocení peněz je pro Čechy spoření. Lidé si chtějí vytvořit stabilní rezervu na důstojný život v důchodu, druhým motivem pak je spoření pro děti nebo vnoučata. Právě objem úspor pro potomky vzrostl meziročně zhruba o 30 procent.

Strašákem je tzv. cenová bublina

K nákupu drahých kovů vedou mnohé Čechy například obavy z uvolnění monetární politiky světových centrálních bank založené na tištění peněz a s tím související ztráty jejich hodnoty.

„Řada střadatelů došla k názoru, že tato politika by potenciálně v horizontu několika málo let mohla vést k inflaci, takže se snaží svůj majetek uložit jinak než na bankovních účtech či v cenných papírech. Právě zlato pro tento účel hraje geniální roli,“ upozornila analytička Markéta Šichtařová.

Lidé se ale také obávají nadsazených cen na trzích cenných papírů, tedy tzv. cenových bublin. „Ty mohou, ale také nemusí prasknout v souvislosti s řeckou krizí anebo kdykoliv později. Kdo tedy chce úspory uložit výnosněji než na termínovaném vkladu, ale současně se nechce podílet na investicích, u kterých hrozí cenová bublina, ten se také velmi často obrací ke zlatu,“ uvedla Šichtařová.

Podle ní se investoři do zlata rekrutují především z těch lidí, kteří nechtějí přehnaně riskovat a do budoucnosti hledí s určitou nedůvěrou.

„Cena zlata – na rozdíl od ostatních aktiv – prošla v letech 2012 a 2013 korekcí a stala se pro investory velmi atraktivní. Teď se na zlato zaměřují sofistikovanější investoři. V okamžiku, kdy praskne bublina na akciových trzích, bude z toho profitovat právě zlato a v tu chvíli do něj budou investovat i váhavci, kteří aktuálně teprve vyčkávají,“ upozornil Vladimír Brůna ze společnosti Golden Gate.

Investice do šperků v průměru za 30 tisíc

Téměř každý čtvrtý Čech (23 procent), který utrácí za drahé šperky, tak činí právě kvůli investici. Typickým investičním šperkem je podle Čechů sada klenotů (například náušnice či přívěšek) z bílého zlata s brilianty za alespoň 30 tisíc korun.

Vyplynulo to z průzkumu zaměřeného na spotřebitelské chování při nákupu šperků, který si v květnu 2015 nechala zpracovat společnost ALO diamonds mezi 500 respondenty.

„Investicí ve smyslu udržení hodnoty je v důsledku každý kvalitní šperk s drahými kameny. Ideální jsou větší šperky, protože cena větších a kvalitnějších kamenů roste rychleji a je i méně volatilní. Například cena čtyřkarátového diamantu nejvyšší kvality a barvy vzrostla během dvaceti let na více než dvojnásobek,“ uvedl Ľubomír Macek ze šperkařské firmy ALO diamonds.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Je pro vás zajímavá investice do nákupu drahých kovů či dražších šperků?
Ano, už takto investuji.
36,4 %
Ano, o podobné investici uvažuji.
22,7 %
Ne.
40,9 %
Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám