Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro řidiče: benzín zlevnil od léta už o tři koruny

Právo, Jakub Svoboda

Během letních prázdninových měsíců mohli čeští motoristé jen žasnout nad tím, až kam se u našich čerpacích stanic vyšplhaly ceny pohonných hmot. Od konce léta jdou však postupně dolů. Od poloviny září, kdy se Natural 95 prodával v průměru za historicky nejvyšších 38,56 koruny za litr, klesla jeho cena už o více než tři koruny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na začátku tohoto týdne se v Česku cena Naturalu 95 podle údajů společnosti CCS pohybovala kolem 35,52 Kč za litr. Ještě v první polovině října se přitom na mnoha místech prodával za více než 40 korun. Nafta zlevnila od konce léta podstatně méně – zhruba o korunu na 36,10 Kč/l.

Pokles cen pohonných hmot by přitom měl podle analytiků dál pokračovat. Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne stagnovala a bez výraznějších pohybů byla i cena ropy WTI. Zásoby této komodity v USA, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, sice nepatrně poklesly, avšak zásoby benzínu tam naopak vzrostly.

Poklesu cen nahrává také kurz koruny 

„Pozitivní zprávou pro české motoristy byl mírný pokles průměrných cen benzínu i nafty v Rotterdamu. Stejně tak i vývoj na měnových trzích, kde koruna pokračovala v posilování. Kombinace výše uvedených faktorů by měla v průběhu následujících dnů tlačit ceny u našich čerpacích stanic níže,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

S tím, že za poklesem cen paliv na čerpacích stojanech je příznivá souhra hned několika faktorů, souhlasí i obchodní ředitel Conseq Investment Management Lukáš Vácha: „Prvním z nich je cena ropy, která se v případě americké lehké ropy od závěru léta, kdy olizovala a chvílemi i přesahovala hranici 100 dolarů za barel, vrátila koncem října a v listopadu spolehlivě pod 90 dolarů. Druhým faktorem je kurz koruny vůči americkému dolaru, protože ČR platí většinu dovážené ropy právě v této měně.“

Koruna z letních hodnot atakujících kurz 21 CZK/USD posílila na současných 19,40 Kč za dolar. „Souhra těchto faktorů umožňuje současný pokles cen paliv při zachování ostatních složek, jako jsou marže pumpařů a výše spotřebních daní na konstantní úrovni. Určitý vliv hraje i sezónnost, kdy cena paliv bývá vzhledem ke zvýšené poptávce nejvyšší právě v letních měsících,“ dodal Vácha.

Nejlevněji je stále na Plzeňsku

Koncem minulého týdne se nejdražší benzín prodával v hlavním městě. Pražští řidiči tankovali Natural 95 průměrně za 36,44 koruny za litr. Dalšími dvěma regiony, kde byla průměrná cena Naturalu 95 ještě nad 36 korunami, byly Olomoucký a Jihomoravský kraj.

Naopak nejlevnější benzín mají dlouhodobě řidiči v Plzeňském kraji, kde koncem minulého týdne stál v průměru 34,89 koruny za litr. Následoval Jihočeský kraj, kde byla cena Naturalu 95 o pět haléřů vyšší.

Také nafta je nejdražší u pražských čerpacích stanic, litr se zde koncem listopadu v průměru prodával za 36,59 Kč. Nejlevněji pořídili diesel řidiči na Ústecku, kde se cena pohybovala kolem 35,76 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám