Hlavní obsah

Dlužník se jen vysmívá a nabízí sociálce sprosté malůvky za 365 eur za kus

Právo, Jindřich Ginter

Neomalenost a výsměch některých chronických dlužníků začínají gradovat s tím, jak narůstá celková zadluženost obyvatelstva. Jistý slovenský státní příslušník, který dluží České správě sociálního zabezpečení a jehož případ už byl předán exekučnímu úřadu, například napsal vážně míněný dopis, že jim nabízí k prodeji sprosté malůvky vlastní tvorby. A cení se přitom vysoko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Přišel mi váš exekuční příkaz, zatím vám nic nezaplatím, ale mohu vám věnovat moje akademické kresby, kterými si můžete ozdobit kancelář. Zatím vám posílám zmenšené kresby. Máte-li zájem, prosím urychleně mi odepište,“ píše dlužník.

Jednu kresbu ve stylu pubertálních malůvek na školním záchodě formátu A4 nabízí za 365 eur, ale prý má dokonce i lacinější.

Exekutoři začínají více dostávat výhrůžky smrtí

Exekutoři Právu potvrzují, že se více setkávají se stále agresivnějšími reakcemi některých dlužníků nebo jejich rodinných příslušníku. Byť o tom nechtějí příliš veřejně hovořit, ti z nejaktivnějších v poslední době dostávají výhrůžky, že jim a jejich rodině bude ublíženo.

Tyto výhrůžky, někdy i smrtí, dostávají anonymně buď přímo do úřadů nebo se stále častěji objevují v internetových diskuzích v souvislosti se jmény konkrétních exekutorů.

Na druhou stranu se začíná ukazovat, že je to mnohdy způsobeno i nevybíravými postupy některých exekutorů v terénu, kteří se na nic neohlížejí i u lidí, kteří buď nic nedluží, nebo zapomněli na jednu dvě složenky a najednou mají za dveřmi exekuci.

Vy nic nedlužíte aneb Jak zachránit neoprávněně zabavené věci

To se týká i lidí, kteří nic nedluží, ale nechali u sebe pobývat zadluženého příbuzného nebo kamaráda, a exekutor i jim zabavil majetek, aniž by se zajímal, komu co ve skutečnosti patří. [celá zpráva]

„Exekuční řád umožňuje osobě, která uplatňuje své vlastnické právo k věci postižené exekucí, aby se ve lhůtě 30 dní od okamžiku, kdy se dozví o soupisu své věci exekutorem, domáhala u exekutora vyškrtnutí této věci z exekučního soupisu. Exekutor je povinen o návrhu na vyškrtnutí rozhodnout do 15 dnů od jeho doručení. V případě, že exekutor návrhu na vyškrtnutí nevyhoví, může oprávněná osoba ve 30 dnech od doručení rozhodnutí exekutora podat u soudu tzv. excindační žalobu, kterou se domáhá vyloučení věci z exekuce. Do pravomocného rozhodnutí o této žalobě není exekutor oprávněn věc prodat,“ sdělil Právu Ondřej Havránek z advokátní kanceláře Weinhold Legal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám