Hlavní obsah

Dlužníci potřebují peníze, proto loví na seznamkách

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si hledají partnera na internetu, musí být obezřetní. Seznamky jsou plné dlužníků. Ti se snaží zahrát na city, aby se dostali k penězům bezmocných lidí. Přilepí se na ně, vysají z nich finance a naruší jejich psychiku.

Foto: Archiv, Právo

Článek

„Poznali jsme se na seznamce. Chodila jsem s ním několik měsíců. Pak se ke mně nakvartýroval,“ vzpomíná třicetiletá kadeřnice Martina z Prahy na vztah s o tři roky starším mužem, který skončil s koncem minulého roku.

Choval se k ní moc hezky, byl pozorný k ní i k jejím dětem. Jen pořádně nevěděla, co vlastně dělá, čím se živí. Tvrdil, že rozjíždí podnikání, a proto potřebuje každou korunu do začátku.

Začalo to přitom nenápadně. „Prostě jsem nakoupila a on přišel domů a jedl s námi.“ Pak si začal půjčovat menší částky, které vracel, později si půjčil pět tisíc korun.

Než si někoho příště natáhnu do bytu, tak láska neláska, budu chtít vidět potvrzení od zaměstnavatele

„Ty už asi nikdy neuvidím. Před Vánoci jsem se u dveří svého bytu srazila s vymahači. Začali na mě dotírat exekutoři. To byl šok a konec. Dnes už ale zase loví na seznamce,“ upozorňuje Martina. Zjistila, že rozvedený muž dluží skoro dva milióny a trvale k pobytu je hlášen na obecním úřadě.

Drahé pohádky

„Než si někoho příště natáhnu do bytu, tak láska neláska budu chtít vidět potvrzení od zaměstnavatele nebo nějaké jiné doklady, že má příjmy, třeba daňové přiznání, výpis z databáze exekucí, že v ní nefiguruje, a výpis z trestního rejstříku,“ dodala rozhodně Martina.

Takových příběhů, jako je její, jsou jako přes kopírák stovky. Právě na internetu úspěšně lovil své oběti i padesátník, který loni během pouhého měsíce vylákal ze sedmi žen 400 tisíc korun. Stíhaný za tyto podvody byl předtím už šestnáctkrát!

Dojnou krávu ze sebe nechají udělat samozřejmě i muži. Začíná to malými dárky, následují srdceryvné příběhy o tom, jak nemá na nájem, že jí manžel ubližuje a drží ji i děti div ne o hladu. Mnohdy je to jen citové vydírání. Muž sype a pak se diví, když místo nájmu jdou peníze do splátek dluhů.

Podle psychologů jsou teď lidé při seznamování více než dříve ohrožováni dlužníky, kteří se dostali do kouta, například kvůli ztrátě zaměstnání. Nemají už co ztratit, a tak cíleně hledají zázemí přes falešné city. Volí to jako alternativu k ulici či ubytovně.

Potíž je podle psychologa Jeronýma Klimeše v tom, že dlužníci, když se dostanou k novému, finančně stabilnímu a zajištěnému partnerovi, tedy získají zázemí, se obvykle ode dna neodrazí, třeba aby si našli novou práci. Naopak. Strhnou bez okolků do existenčních potíží i svoji novou známost.

V pátek láska, ve středu vybíleno 

Někteří přes seznamky natrefí vyloženě na zloděje, jako například 33letá žena z Kladna. Strávila loni v létě prodloužený víkend s o čtyři roky starším mužem z Teplicka, s nímž se seznámila na internetu. V pondělí musela do práce a nechala ho už u sebe doma samotného.

Ve středu večer jí zmizel automobil Volkswagen za čtyři sta tisíc korun. Když přijela policie, žena zjistila, že se jí vypařila i peněženka, mobil, hodinky a že ptáček uletěl. Za zhruba čtrnáct dní policie muže zadržela. Měl sjednanou už další schůzku k seznámení.

Podobně naletěl padesátiletý muž z pražských Strašnic. Vsadil na internetovou seznamku, přivedl si domů ženu, dal si s ní víno, usnul a byl okraden.

Nespěchejte, radí psychologové 

Na druhou stranu mnoho lidí našlo na seznamkách i své životní štěstí. Svého přítele poznala přes internet například pětatřicetiletá Žaneta z Prahy. Už jsou spolu téměř 15 let, a dokonce společně podnikají.

Stejně šťastný osud zažívají i Jan a Kateřina z Řevnic, kteří se po seznámení na internetu před deseti lety vzali a mají už spolu dvě děti. Na seznamce našla partnera také vášnivá sportovkyně Alice. Přítel žije posilovnou, a tak se dobře doplňují.

„Chodí nám mnoho dopisů, kde nám lidé děkují, protože na seznamce Lidé.cz našli své životní partnery. Z dopisů víme, že zde vzniklo mnoho dlouhodobých vztahů, které díky on-line seznamce prožily svá osudová setkání. Při seznamování je ale potřeba mít vždy na mysli pravidla bezpečného chování na internetu,“ řekla produktová manažerka seznamky Lidé.cz Mája Zálišová.

Jde ale při seznamování přes internet včas poznat, že může jít o podraz? Varující by mělo být už to, když daný člověk nedokáže jasně říct, kde získává peníze, a vyhýbavě reaguje i na dotazy týkající se detailů jeho dosavadního života.

Když už to myslíte vážně, od počátku by mezi partnery mělo platit, že dobré účty dělají dobré přátele. A vůbec nejdůležitější rada podle psychologů zní: nespěchat a nespoléhat se na první ani druhé rande.

Reklama

Výběr článků

Načítám