Hlavní obsah

Devítiletý chlapec zdědil dluhy a míří do exekuce

Právo, Jindřich Ginter

Dluhy po zemřelých dohánějí i jejich děti. Sotva se naučily základní počty, už na vlastní kůži poznávají exekuční mlýnici. To se děje i devítiletému Markovi Suchému z Mělníka.

Foto: Archiv rodiny Suchých

Marek Suchý

Článek

Po otci zdědil dva byty v severních Čechách. Jenže ty se jeho matce, samoživitelce na mateřské, nedaří prodat. A to je problém. V dědictví po tatínkovi se totiž vylouply také dluhy. U bytů navíc naskakují měsíční poplatky. Markova matka na ně nemá. Bytová družstva jsou neúprosná, ženě s platbami nepočkají. Byty se nedaří prodat a družstva na úhrady plateb čekat nechtějí. Chlapci už přišel dopis od exekutora.

Z dědictví se stala noční můra nejen pro matku, ale i pro dítě. Čekají každým dnem, že jejich domov v Mělníku otevře exekutor a začne ho kvůli dědictví zabavovat.

„V říjnu 2010 zemřel synovi otec. V té době jsme spolu s ním už mnoho let nebyli. Loni v lednu se mi narodila dcera. S oběma dětmi jsem sama. Dědické řízení bylo uzavřeno v červenci 2012,“ píše Právu matka chlapce Renata Suchá (37) v reakci na články Práva o tom, že lidé začínají dědit dluhy po zemřelých příbuzných.

Propadají se do bažiny

Marek zdědil dva družstevní byty v Teplicích – hodnota byla vyčíslena na necelých tři sta tisíc korun. Už během dědického řízení na jednom z bytů vznikl dluh. Nebyly zde hrazeny poplatky. A vyklubaly se další dluhy.

„V součtu to znamená, že můj syn je povinen zaplatit pohledávky ve výši poloviny celé hodnoty dědictví a k tomu další náklady. Protože ale nezdědil hotové peníze, je nutné nejprve byty prodat, aby bylo možno pohledávky uhradit. Jenže se to nedaří. Ale dluhy stále měsíc od měsíce naskakují,“ zoufá si matka.

Navíc tvrdí, že někdo, kdo měl do bytu přístup, se zřejmě zachoval jako sup a ještě před dědickým řízením pobral vše, co mělo nějakou cenu. „Třeba až rok od úmrtí jsem se v dědickém řízení dozvěděla, že otec mého syna měl nějaké auto. Je pryč,“ nechápe Suchá. Věc oznámila policii. Jenže to jí před exekucí kvůli dědictví nezachrání.

„Pracuji jako mikrobiologická laborantka. Kromě mateřské nespoléhám na sociální dávky od státu. Nejsem v registru dlužníků. Jenže z toho, co přinesu, prostě splátky dluhů neutáhnu. Stanovy bytového družstva říkají, že pokud nebudu platit nájem po dobu tří měsíců, družstvo mého syna vyloučí a byt mu vezme,“ zoufá si žena.

Hrozí, že o vše přijde

To teprve bude nadělení. Její syn bude stále dlužník, ale matka už nebude mít co prodávat.

Druhé bytové družstvo je rovněž neústupné. S úhradou měsíčních poplatků nepočká.

„Prosila jsem je o udělení výjimky, aby můj syn nebyl z družstva vyloučen pro neplacení nájmu, že dluh uhradím ihned po prodeji bytu. Družstvo mi pohrozilo, že jestli nezaplatím jediný nájem nebo splátku, budou vyžadovat zaplacení celého dluhu, tedy 50 tisíc korun najednou,“ popisuje patovou situaci Suchá. To znamená, že se celá částka zesplatní a je následně vymáhána okamžitě jako jedna pohledávka.

„Už mi přišel dopis od exekutora, kde mi bylo oznámeno, že exekuce přechází na mého nezletilého syna. Právníci mi řekli, že tato situace je bezvýchodná,“ dodala Suchá.

Řešení není ani v překlenovacím úvěru. Samoživitelce se dvěma dětmi na mateřské banka těžko půjčí. „A do nebankovního sektoru nepůjdu, nejsem blázen,“ dodala Suchá.

Neústupnost bytových družstev je ale na druhou stranu pochopitelná, neboť dlužníků, kteří za byt záměrně neplatí poplatky, a ostatní bytoví družstevníci nebo vlastníci na ně doplácejí, přibývá. V tomto případě ale žena potřebuje jen získat čas na prodej. Jenže v těchto lokalitách poptávka po bytech rozhodně není.

Zřeknout se dědictví jako celku již také nemůže. Takovou možnost mají pozůstalí pouze do měsíce od oznámení ze soudu o zahájení dědického řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám