Hlavní obsah

Daň z dědictví už nebude platit asi nikdo

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dědictví a darování je již dnes u tzv. první a druhé skupiny osob osvobozeno od daně a daň platí jen ti, kteří patří do třetí skupiny osob. Tedy jen ti nejvzdálenější příbuzní, cizí osoby a právnické osoby. Nově by však neměli platit daň z dědictví ani oni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U této třetí skupiny, která dosud platila daň dědickou i darovací, totiž vláda nedávno navrhla s účinností od ledna 2014 významnou změnu. Daň dědická a darovací má být transformována na daň z příjmů, což by mělo důležité důsledky.

Pro první a druhou skupinu osob by se nezměnilo nic, jejich dnešní osvobození od daně dědické a darovací by nahradilo osvobození od daně z příjmů.

Při dědění i statisícové úspory

Třetí skupina osob by na transformaci vydělala u dědění. I tato skupina by totiž byla osvobozena od daně z příjmů, takže daň z dědictví by neplatil už nikdo.

Jestliže tedy návrh parlament schválí a například někdo zdědí od velmi vzdáleného příbuzného ze třetí skupiny například domek, nezaplatí nově žádnou daň.

Obdobně jestliže někdo bude pečovat o osamoceného souseda a ten mu odkáže v závěti třeba svůj byt, ani z tohoto dědění se nebude platit daň.

Velkou výhodu získají i všechny právnické osoby. Pokud jim někdo něco odkáže v závěti, ani ony nebudou muset platit daň.

Osvobození od daně by bylo pro tuto třetí skupinu osob opravdu velkou výhodou. Sazba dědické daně se totiž u ní dnes pohybuje od 3,5 do 20 procent, podle ceny majetku. Například při zdědění dvoumiliónového bytu činí daň 80 tisíc korun.

Z běžných darů více

Jiná situace by ale vznikla u darování. Z darování by tato třetí skupina osob daň nadále měla platit i po transformaci na daň z příjmů, a to z běžných darů dokonce vyšší daň než dosud.

Naopak z darů velmi vysoké hodnoty by se pak platilo méně. To plyne z toho, že dnes má darovací daň u třetí skupiny osob sazbu odstupňovanou podle ceny daru (ceny zjištěné). Sazba činí od 7 do 40 procent. Sazba daně z příjmů je ale jednotná – 15 %.

Například z daru nemovitosti v odhadní ceně milión korun činí dnes daň u třetí skupiny osob 70 tisíc korun a nově by činila až 150 tisíc korun (15 % z jednoho miliónu). Z dvoumiliónového daru dnes činí daň 160 tisíc korun, nově by byla až 300 tisíc korun.

Z pětimiliónového daru je dnes daň 520 tisíc korun, nově má činit až 750 tisíc korun. Z desetimiliónového daru je dnes darovací daň 1 360 000 Kč, od ledna by činila až 1 500 000 Kč.

Ministerstvo financí úpravu zdůvodňuje mimo jiné i tím, že zabrání podvádění firem.

„V současnosti dochází k účelovému obcházení zákona, kdy je klasický prodej mezi právnickými osobami maskován jako darování, a je tak zneužívána nižší sazba daně darovací, než je sazba daně z příjmů právnických osob. Novým opatřením dojde ke zrovnoprávnění obou způsobů, a tudíž nebude motivace k daňovým únikům, které poškozují poctivé plátce daní,“ sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám