Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů stále žije v přelidněných bytech

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká část Evropanů je nespokojena se svým bydlením. Vadí jim přelidněné domácnosti, zatékající střechy, vlhkost, ale i chybějící toalety, koupelny či sprchy. Jak ukazuje zpráva statistického úřadu Eurostat, přecpané byty jsou velkým problémem i v Česku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na chybějící záchody, koupelny či aspoň sprchy v bytě si stěžují už jen tři procenta Evropanů. V přepočtu však tímto problémem trpí i v EU 15 až 20 milionů lidí. Zvlášť velký problém je to pro Rumuny, Bulhary a obyvatele v Pobaltí, zatímco Česko jej téměř nezná.

Co je podle Unie přelidněné obydlí

Daleko více lidí, tedy 18 procent, žije podle bruselských statistiků v přelidněných domácnostech. Za ně se v Unii považuje obydlí, kde každý člověk nad 18 let nemá minimálně jednu místnost a kde není na pár dětí či mladých do 18 let aspoň jeden pokoj.

V Česku je podíl statisticky přelidněných domácností vysoko nad unijním průměrem, když činí 27 procent. Ještě horší je situace v Lotyšsku (58 procent), Rumunsku a Maďarsku (po 55 procentech), zatímco Kypr tento problém téměř nezná (1 procento).

Nemalý je i podíl těch, kdo si stěžují na zatékající střechu či na vlhkost (16 procent). Za příliš tmavý považuje svůj byt 7 procent dotázaných Evropanů - tedy až 35 miliónů lidí.

Předloni žila ve vlastním domě třetina obyvatel EU. Necelá čtvrtina měla řadový domek.

Největší byl však podíl těch, kdo se spokojili s bytem - v celé Unii tak žilo 42 procent lidí, v Česku potom 53 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám