Hlavní obsah

Čeští třicátníci myslí na budoucnost, každý druhý investuje

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Generace českých třicátníků se o své finance stará zodpovědně. Tito lidé si totiž plně uvědomují, že na budoucnost je třeba se finančně zabezpečit. Valná většina z nich se zajímá především o investování, přičemž nějakou formu investic využívá téměř polovina z nich.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ještě před pěti lety se na budoucnost finančně připravovala necelá polovina lidí ve věku 30 až 39 let. Nyní jsou to již dvě třetiny z nich. Posun ve finančním plánování českých třicátníků ukázal průzkum Generace 30+ společností UniCredit Bank a Data Collect.

Každý třetí investuje pravidelně

Lidé narození v 80. letech jsou sebevědomí a věří si. Mají přístup k moderním technologiím, které plně využívají. Díky nim, chytrým telefonům i sociálním sítím jsou velmi dobře informovaní a aktivně sledují dění na světových trzích.

Tři čtvrtiny příslušníků generace 30+ se zajímají o investice do akcií, dluhopisů či podílových fondů. Zhruba polovina třicátníků pak tento způsob zhodnocení peněz i využívá.

A každý třetí z této generace pravidelně každý měsíc investuje. Jednorázovou investici pak využil každý jedenáctý mladý investor.

Současný třicátník investuje v průměru necelé dva tisíce korun měsíčně a od začátku své investorské cesty má již zainvestovány statisíce korun, ukázal průzkum.

Investice přes internet

Čeští třicátníci čím dál častěji využívají k výběru některé z formy investování internet. Tři z deseti si produkt ke zhodnocení svých financí sjednali on-line a dvě pětiny oslovených sjednání přes internet zvažují.

I přesto ale existuje více než čtvrtina mladých lidí, která by prostřednictvím internetu neinvestovala.

Starší generace věří spořicím účtům

Zatímco polovina třicátníků pravidelně či jednorázově investuje, ze starší generace využívá nějakou formu investic necelá třetina lidí.

„Starší generace Čechů ve věku 40 až 55 let stále nejvíce věří konzervativním spořicím nástrojům. Spoření na penzi a spořicí účty využívá 75 procent, respektive 54 procent,“ uvedl Petr Plocek z UniCredit Bank.

Anketa

Využíváte nějakou formu investování?
Využívám jednorázové investice.
7 %
Využívám pravidelné investice.
35,8 %
Ne, nevyužívám.
57,2 %
Celkem hlasovalo 1262 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám