Hlavní obsah

České domácnosti dluží už 1,428 biliónu

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti se stále více zadlužují. Dluhy českých domácností za loňský rok stouply o 96 miliard korun. Bankám a finančním institucím lidé ke konci prosince dlužili téměř 1,428 biliónu korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká národní banka. Zadlužení vzrostlo i za samotný prosinec, a to o 7,6 miliardy korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Češi se však nejen zadlužují, ale i více spoří. Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,754 biliónu korun, od loňského listopadu se objem vkladů zvýšil o necelých 34 miliard korun, uvedla ČNB.

Meziročně byl potom objem vkladů o 221 miliard korun vyšší. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti na konci roku uloženo necelých 239 miliard korun, tedy přibližně o 3,2 miliardy více než o měsíc dříve. Proti loňskému prosinci tyto vklady klesly zhruba o 40 miliard.

Nejvíce rostou půjčky na bydlení

Tuzemským domácnostem se několik posledních let daří relativně dobře. Příjmy rodin rostou, hrozba nezaměstnanosti je v současnosti nejnižší za posledních pět let. Lidé se stabilními příjmy využívají příznivé období například i k tomu, aby si pořídili vlastní bydlení, nezřídka si kvůli tomu berou hypotéku.

„K růstu zadlužení přispívají nejen rekordně nízké úroky, ale i obava lidí, aby ceny nemovitostí, které jsou na vzestupu, nepřekročily pro ně únosnou mez,“ vysvětluje finanční poradce František Macháček.

„Banky začínají plnit své sliby a v reakci na novou legislativu postupně zvyšují úrokové sazby hypoték,“ řekl Právu Marek Richter, partner v oddělení auditorských služeb PwC ČR. Stejně tak rostou i ceny bytů.

Podíl nesplácených úvěrů se snížil

Češi přesto díky rostoucím mzdám, nízké nezaměstnanosti a důvěře v budoucnost dál investují do bydlení. Právě úvěry na bydlení mají největší podíl na růstu zadlužení českých domácností. Úvěry je však zčásti financována i rostoucí spotřeba domácností.

„Vyhlídky na letošní rok zůstávají příznivé, tak očekávám, že mírný růst zadlužení bude pokračovat i letos,“ dodal Richter.

Snižuje se i podíl nesplácených úvěrů. „Pokračuje konsolidace tuzemského úvěrového trhu,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Podíl úvěrů domácnostem v selhání klesl na hodnotu 3,2 procenta, momentálně je nejníže od února 2009, tedy od období, než se na tuzemském úvěrovém trhu projevily důsledky světové finanční krize. Na vrcholu krizového období, v březnu 2011, dosahoval podíl úvěrů domácnostem v selhání hodnoty takřka 5,4 procenta,“ dodal Kovanda.

Další růst hypotečních úvěrů však podle expertů brzdí nedostatečná nabídka kvalitních nemovitostí na realitním trhu. Chybějí především menší byty, nerovnoměrná je i nová výstavba, která nestačí poptávce.

Kdo chce prodat za výhodnou cenu byt, který by byl za jiných podmínek jen obtížně prodejný, má v současnosti velkou šanci. Lidé podle realitních makléřů nakupují nemovitosti nejen pro vlastní bydlení, ale velmi často i jako prostředek pro investování. V nájmech vidí možnost budoucích příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám