Hlavní obsah

Češi touží po prostorných autech, bezpečnost je až na druhém místě

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm z deseti Čechů plánuje do čtyř let pořízení nového či ojetého automobilu. Téměř dvě pětiny by koupi rády uskutečnily už do dvou let. Lidé nejčastěji od nového vozu očekávají pohodlí, měl by být totiž velký a prostorný, aby se do něj vešla celá rodina. Jen třetina lidí hledí na bezpečnost vozu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi se přitom nebojí sáhnout hlouběji do peněženky, v průměru chtějí utratit téměř čtvrt miliónu korun, o třetinu více než před dvěma lety. Ukázal to červnový průzkum společnosti Ipsos pro Equa bank.

„Za poslední dva roky výrazně stoupla výše průměrné částky, kterou jsou Češi ochotni za nákup auta zaplatit. Je to dáno především tím, že se české ekonomice daří, ale také tím, že jsou dnes úroky z úvěrů velmi nízké a ceny aut v posledních letech výrazně nerostou. Díky tomu tak Češi mohou dnes za stejné peníze koupit lepší automobil,“ upozornil Ondřej Hák z Equa bank.

Častěji sáhnou po ojetině

Ještě letos uvažuje o koupi auta každý desátý oslovený, stejný počet míní koupi uskutečnit v příštím roce. Celkem pak do dvou let mají v plánu koupit nový vůz téměř dvě pětiny lidí a třetina si dává na pořízení vozu tři roky. Pouze tři lidé z deseti o obměně vozového parku neuvažují.

Zcela nový vůz uvažují zakoupit dvě pětiny oslovených, ojetinu pravděpodobně zvolí 53 procent respondentů, přičemž pět procent z nich je navíc rozhodnuto pořídit auto v zahraničí a dalších 15 procent o tom uvažuje.

Nejčastějším důvodem pro změnu vozidla je jeho stáří a najetý počet kilometrů (51 procent). Druhým důvodem je pravidelná obměna vozového parku (18 procent). Více než polovina respondentů zůstane věrna značce vozidla, které nyní vlastní. Téměř čtvrtina lidí značku spíše změní.

A co od nového vozu lidé očekávají? Více než polovina lidí požaduje, aby nově pořízený vůz byl velký a prostorný a mohla se v něm pohodlně svézt celá rodina. Třetina lidí (36 procent) hledí na to, aby bylo auto bezpečné a zhruba stejný počet lidí (34 procent) při koupi ovlivní velikost kufru.

Měsíční výdaje za provoz nejčastěji do 4 tisíc

Provoz auta nás měsíčně nejčastěji přijde na dva až čtyři tisíce korun. Uvedla to téměř polovina dotázaných. Druhou nejčastěji zmiňovanou odpovědí, kterou uvedly dvě pětiny lidí, byla částka nižší než dva tisíce korun.

Kolik Češi zhruba každý měsíc utratí za provoz automobilu
Méně než 2000 Kč41 %
Od 2001 do 4000 Kč47 %
Od 4001 do 6000 Kč8 %
Od 6001 do 8000 Kč3 %
Více než 8000 Kč1 %
Zdroj: průzkum Ipsos

Anketa

Plánujete pořídit si (v rodině) jiný automobil?
Ano, ještě letos
15,1 %
Ano, příští rok
8,4 %
Ano, v následujících dvou letech
12 %
Ano, ale nejdříve za tři roky
14 %
Ne, změnu neplánuji
50,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1861 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám