Hlavní obsah

Češi se nejčastěji soudí o dědictví

Téměř třetina lidí se už někdy v životě dostala do nějakého právního sporu. Nejčastěji se přitom jednalo o rodinné záležitosti, například dědictví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba každý třetí Čech už má zkušenost se situací, kterou musel řešit právní cestou, ukázal průzkum agentury Ipsos pro D.A.S. pojišťovnu právní ochrany.

Rodinné spory jsou nejčastější

Spory mezi lidmi, které se dostaly až k soudy, se již dlouhodobě nejčastěji týkají rodinných vztahů a dědictví. V poslední době s nimi má zkušenost 29 procent lidí, přičemž oproti šetření v roce 2018 se jejich podíl o šest procentních bodů navýšil.

Na právníky se lidé obracejí hlavně kvůli rodinným sporům

Finance

Častěji se v rámci rodiny soudí ženy (35 procent) než muži (25 procent).

Druhou oblastí, kterou lidé častěji řeší právní cestou, jsou spory týkající se zaměstnání (14 procent). Jedná se například o dlužné mzdy či neoprávněné vymáhání škody.

Zhruba každý devátý oslovený má zkušenost se sousedskými spory.

Pracovní úrazy: Jak se nepřipravit o odškodnění

Finance

„Další častá příčina sporů se týká motorismu – ať už například pokut v zahraničí nebo třeba pojistného plnění v oblasti havarijního pojištění,” doplnila Jitka Chizzola z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Za právníka nejčastěji do 10 tisíc Kč

Tři pětiny z těch, kteří se do nějaké právního sporu již dostali, využily při jeho řešení služeb právníka, v posledním roce již každý pátý.

Suma, kterou Češi utratili za právní služby, nejčastěji činila maximálně 10 tisíc korun, vyšší částku za právní služby zaplatila necelá pětina oslovených.

Nejčastější zábranou pro najmutí právníka jsou obavy z vysoké ceny (70 procent) nebo z důvodu, že si lidé chtěli vyřešit problém sami.

Třetina dotazovaných ovšem netuší, kolik právní služby stojí. „Průzkum ukazuje, že je v rámci českého trhu v oblasti právních služeb stále prostor pro osvětu. Pokud je daný člověk informovaný, může se vhodně rozhodnout o tom, jaký postup v případě hrozícího právního sporu zvolí,” doplnila Chizzola.

Výdaje za soudní spory vás nemusí zruinovat, zaplatí je pojišťovna

Finance

S vyřešením právních sporů, stejně tak s úsporou případných nákladů za právníky, může pomoci pojišťovna, pokud si člověk sjedná tzv. pojištění právní ochrany. Více než tři pětiny lidí už o tomto produktu slyšely.

Druhy pojistných produktů právní ochrany
Pojištění právní ochrany řidiče
Vztahuje se pouze na škody jemu vzniklé. Toto pojištění je určeno zejména pro řidiče z povolání.
Právní ochrana vlastníků vozidel
Toto pojištění ochraňuje vlastníka, držitele a řidiče vozidla uvedeného v pojistné smlouvě a současně i spolucestující osoby v pojištěném vozidle za předpokladu, že osoby jsou oprávněny toto vozidlo používat.
Právní ochrana rodiny
Pojištění zabezpečuje rodinu při nevýdělečné činnosti jednotlivých členů rodiny. Jedná se zejména o události, které pojištěným osobám nastanou jako chodcům, cyklistům, rekreantům, cestujícím v hromadné dopravě apod. Právní ochrana je taktéž poskytována v případě právních problémů rodiny souvisejících s jejich movitým majetkem, s výjimkou problémů týkajících se motorových vozidel.
Právní ochrana pro vlastníka nemovitosti
Produkt je určen vlastníkům a nájemcům nemovitostí, které jsou užívány k soukromému, nevýdělečnému účelu (byt, bytová jednotka, chata, rodinný domek, garáž apod.). V případě právních problémů souvisejících s pojištěnou nemovitostí je díky tomuto pojištění poskytována právní ochrana a pomoc spojená s hájením zájmů klienta.
Právní ochrana podnikatelů
Je vhodná především pro menší podnikatelské subjekty, kterým je poskytována právní ochrana při událostech souvisejících s podnikatelskou činností pojistníka. Předmět podnikání musí být vždy specifikován v pojistné smlouvě.
Právní ochrana pro případ pracovněprávních sporů
Tento pojistný produkt poskytuje právní ochranu při událostech, které pojištěnému vzniknou výhradně jako zaměstnanci při plnění povinností z pracovněprávních vztahů. Pojištění je určeno pro případné řešení sporů vzniklých např. při komplikacích s odškodněním pracovního úrazu, nařčení z nedbalosti nebo sporu ohledně dodržování zákoníku práce.
Úraz
Tento pojistný produkt poskytuje právní ochranu pro případy problémů týkajících se odškodnění úrazu z odpovědnostního nebo soukromého pojištění.
Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Pojištění právní ochrany nabízí většina tuzemských pojišťoven. Cena pojištění kryje například poplatky a náklady na soudní řízení, soudní výdaje a náklady, náklady na právního zástupce i na soudní znalce a svědky, výdaje protistrany, které je třeba uhradit v důsledku rozhodnutí soudu či cestovní výdaje pojištěného na soudní řízení (je-li to nezbytné) apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám