Hlavní obsah

Češi do svých chalup investují desítky tisíc ročně

Novinky, bab

Mnohé české rodiny mají svůj druhý domov na chalupě či chatě. Ovšem údržba a provoz něco stojí. Do svých víkendových sídel jsou ale lidé ochotni investovat. Každoročně jim tak náklady spojené se správou chalupy z peněženek vytahají i desítky tisíc korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik Češi ročně investují do svých chalup

Článek

Chalupaření má v Česku velkou tradici. Mnohé rodiny, především pak z větších měst, vlastní na venkově chalupu či chatu, na kterou pravidelně o víkendech či letních dovolených vyrážejí.

Jak ukázal aktuální průzkum Poštovní spořitelny, nejvíce chalupářů pochází z hlavního města, víkendové sídlo vlastní každý třetí Pražan. Chalupaření je také velmi oblíbené u rodin, které mají děti. Početné zastoupení chalupářů je pak možné najít i u starší generace nad 50 let.

„Je přirozené, že rodiny hledají smysluplné trávení volného času a zároveň nechtějí každý víkend vynakládat vysoké částky. Mnozí navíc své rekreační objekty přetváří na trvalé bydliště, nebo si chaty za tímto účelem rovnou pořizují,“ doplnil Přemysl Hanzelka z Poštovní spořitelny.

Do údržby svého druhého domova lidé neváhají investovat a nejsou to malé částky. Nejčastěji, což zmínili téměř tři majitelé chalup z deseti, je roční náklady vyjdou na 10 až 20 tisíc korun. Každý druhý vydá i více než 20 tisíc korun. Šestina lidí dokonce i více než 50 tisíc korun.

Opravy Češi financují v drtivé většině z vlastních úspor, půjčku na rekonstrukci si někdy vzalo pouze šest procent z nich. Sehnat opraváře může být ovšem oříšek. Polovina chalupářů to označuje za velmi náročné až nemožné.

Češi si svůj majetek chrání, dvě třetiny chalupářů mají svou nemovitost i pojištěnou, přičemž výše pojistné částky ve více než dvou pětinách případů podle respondentů odpovídá její tržní hodnotě.

Chataři také nezapomínají na ochranu před zloději. Proti krádežím se chrání nejčastěji klasickými zámky (50 procent). Téměř každý pátý chalupář důvěřuje svým sousedům a domlouvá se s nimi na občasné obhlídce svého druhého domova.

Speciální okna či dveře proti vloupání zvolilo 13 procent mjitelů chat či chalup chatařů, 15 procent už má alarm, nebo je dokonce připojeno na dálkovou ochranu.

Anketa

Kolik ročně investujete do údržby své chaty či chalupy?
Do 10 tisíc korun
0 %
Od 10 do 20 tisíc korun
0 %
Od 20 do 30 tisíc korun
0 %
Od 30 do 50 tisíc korun
0 %
Více než 50 tisíc korun
0 %
Nemám chalupu ani chatu
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám