Hlavní obsah

Advokáti tlačí na soudce, aby jim opět přiznávali vysoké odměny za drobné dluhy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokáti, kteří přišli o část svých superzisků z drobných, často už i promlčených dluhů, nyní všemožně tlačí na soudce, aby jim dávali vydělat to, co dříve. Odměny za náklady řízení u částek do deseti tisíc korun snížila v březnu o něco nejen ministerská vyhláška, ale především k tomu přikročil i Ústavní soud. Podle něho by advokáti měli za tyto malé dluhy dostávat odměnu maximálně ve výši dané pohledávky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Donedávna to ale bylo tak, že třeba na zapomenutých nezaplacených dvousetkorunách měli inkasní firmy advokátů a jejich právníci bezmála sedm tisíc, přičemž takových pohledávek žalovali najednou tisíce.

Jenže se nechtějí smířit s tím, že výnosy z této zlaté žíly jsou o něco menší. Například představitelé dvou inkasních firem před časem podle informací Práva vylákali desítku soudců jednoho okresního soudu na společnou schůzku pod záminkou administrativního zjednodušení formálních procesů. Soudci by jinak na jednání nepřistoupili.

Když zasedli ke stolu, tak se vymahači bez okolků mužů v talárech zeptali, „jestli existuje něco, cokoliv, co by mohlo zvrátit“ jejich nesmiřitelný odmítavý postoj k přiznávání enormních zisků z malých dluhů.

Tento scénář se v různých formách opakuje. Není divu – ročně se v ziscích z malých dluhů otočí řádově desítky miliard korun.

Odměna vysoká jen jako dluh sám

Tlak na soudce se stupňuje v celé republice. „Poté, co se Ústavní soud ČR vyslovil, aby v typizovaných bagatelních řízeních byly kráceny náklady řízení advokátům, a většina soudů toto aplikuje, začaly nám chodit od advokátů dopisy. Přesvědčují různými formami, abychom jim náklady řízení přiznávali. Někdy to už skoro připomíná směr ke korupci,“ napsala Právu pražská soudkyně Markéta Písaříková.

Potvrdila, že advokátům přiznává náklady řízení ve výši jistiny, tedy výše dluhu plus k tomu to samé pro advokáta. Dlužíte 200 korun, zaplatíte čtyři stovky. Dlužíte pět tisíc, zaplatíte deset. Ministerská vyhláška ale přece jenom přiznává advokátům hlavně u menších stovkových částek větší odměny.

Neznalí úředníci ministerstva spravedlnosti

„Obdobný přístup, jaký vyslovil Ústavní soud, k tomu zaujaly i některé naše odvolací senáty. Nález Ústavního soudu má totiž vyšší právní sílu než vyhláška ministerstva spravedlnosti, ta je jen podzákonným předpisem. Přišel nám ale i dotaz z ministerstva spravedlnosti, jestli se budeme řídit nálezem ÚS nebo jejich vyhláškou. Ani student práv by se takto nezeptal,“ nešetří ministerské úředníky soudkyně Písaříková.

Princip, že u malých dluhů by odměna vymahačů měla být maximálně stejně vysoká jako samotná pohledávka, je jednoduchý. Vymahači a jejich advokáti ale chtějí o mnoho více.

Neváhali žalovat nemluvně

„Systém je zvrácený. Jedni advokáti nabízejí, ať jim zavolám, že mi vysvětlí, proč bych jim měla přiznávat vyšší náklady řízení, druzí píšou, že stát okrádáme o DPH,“ nechápe Písaříková.

Nedávno soudila věc, kdy matka byla s kojencem na pohotovosti, ale regulační poplatek nemocnice vyfakturovala kojenci. Následně pohledávku postoupila inkasní společnosti APOREAL, která obeslala kojence výzvou k plnění a následně ho zažalovala. „Žalobu jsem zamítla,“ dodala soudkyně Písaříková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám