Hlavní obsah

U pokladen obchodů půjde vybrat z karty až 3000 korun

Právo, Jakub Svoboda

Služba cashback, tedy výběr peněz z pokladny obchodu při placení kartou, od začátku července v Česku výrazně zatraktivní. Zákazníci si budou moci vybrat až tři tisíce korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Již dnes je u řady obchodníků možno bezplatně vybrat maximálně 1500 korun, ale až při útratě nad 300 korun. Nově si zákazník bude moci ze své debetní a u některých bank také z kreditní karty vybrat hotovost až tři tisíce korun při nákupu v jakékoli výši, tedy už od jedné koruny.

První banky a obchodníci začali cashback v Česku nabízet již před dvanácti lety, jeho očekávaný boom však dosud nepřišel. Lidé si tímto způsobem zatím vybírají pouze zlomek částky vybírané z bankomatů.

To by se teď díky novým podmínkám mohlo podle odborníků změnit. „Ambicí je stávající službu zatraktivnit,“ sdělil Právu Roman Kotlán ze Sdružení pro bankovní karty, které změnu podmínek iniciovalo.

Cashback na 10 tisících obchodních míst

Cashback může být podle expertů zajímavou alternativou hlavně pro lidi v regionech, kde není tak hustá síť bankomatů.

Tuto službu nyní v ČR nabízí zhruba 10 tisíc obchodních míst. Z velkých řetězců to jsou například Albert, Coop, Globus, Penny, Žabka, Teta nebo čerpací stanice EuroOil. „V prvním čtvrtletí příštího roku cashback zákazníkům zpřístupní i Benzina,“ řekl Právu mluvčí mateřské společnosti Unipetrol Pavel Kaidl.

Obchody Billa, Kaufland, Lidl a Tesco sice zatím zavedení možnosti výběru hotovosti u pokladen neplánují, okruh prodejců, kteří službu nabídnou, by se ale měl v budoucnosti dál rozšiřovat.

„Zatím nemůžeme prozradit konkrétní jména. Půjde o velké řetězce z oblasti potravin, čerpací stanice a drogerie. Je plánována aktivní marketingová kampaň na propagaci služby cashback, začít by měla od letošního září,“ uvedl pro Právo šéf obchodu a rozvoje společnosti Mastercard Martin Dolejš.

„Věříme, že díky chystané úpravě bude cashback atraktivní nejen pro zákazníky, ale také pro obchodníky,“ řekl ke změnám za karetní asociaci VISA její regionální manažer pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

Pokud zákazníci projeví o cashback zájem, Billa je podle své mluvčí Dany Bratánkové připravena tuto službu zákazníkům nabídnout.

Výhodnější než bankomat

Obchodníci, kteří cashback zavedou, se musí řídit podmínkami dohodnutými mezinárodními karetními asociacemi a bankami. V Česku prakticky všechny banky umožňují zdarma výběr hotovosti u pokladen na debetní kartu, ze které zákazník čerpá vlastní peníze.

Některé banky, například Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka či Sberbank, nezpoplatňují cashback ani z kreditní karty, Raiffeisenbank si za to účtuje 10 korun a UniCredit Bank 19 korun.

V případě kreditky je přitom výběr peněz z bankomatu mnohem dražší, poplatek je v řádu desítek korun a banka si často strhává nějaké procento z vybrané částky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám