Hlavní obsah

Co dělat, když vám finanční úřad nevrátil přeplatek na dani

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí Češi podávají daňové přiznání k dani z příjmu na poslední chvíli. Letos byl nejzazším termínem 3. duben. Ovšem najdou se i tací, kteří ho podali s výrazným předstihem. V takovém případě ale na případný přeplatek čekají marně.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud jste letos podali daňové přiznání s předstihem, dříve než 60 dnů před uplynutím lhůty k jeho podání - například v půli ledna, finanční úřad vaši žádost o přeplatek nevyřídil.

„Správce daně totiž může vracet jen přeplatky, které u poplatníka existují v den podání žádosti nebo vzniknou v době 60 dnů od podání žádosti o jeho vrácení. Přeplatek ale ‚vznikne‘ až v poslední den zákonné lhůty k podání daňových přiznání,“ upozornila Miroslava Tomášková ze společnosti Kodap, která poskytuje daňové poradenství.

Aby se lidé k přeplatku dostali, nezbývá jim nic jiného, než podat novou žádost o jeho vrácení.

Novela to změní

Naštěstí v příštím roce se tato situace již opakovat nebude. Odstraňuje ji totiž novela zákona o daních z příjmů, podle které se žádost o vrácení přeplatku podaná současně s daňovým přiznáním považuje za podanou v poslední den lhůty pro odevzdání daňového přiznání bez ohledu na to, kdy byla žádost spolu s přiznáním ve skutečnosti podána. Platit to začne u daňových přiznání za rok 2018.

Pokud jste svému daňovému poradci udělili plnou moc pro odklad podání přiznání, počítejte s tím, že neobsahuje zmocnění k podání žádosti o vrácení přeplatku.

„V tom případě musí žádost o vrácení přeplatku podepsat poplatník,“ upozornila Tomášková. Zároveň dodala, že novela zákona o daních z příjmů platí jen pro daň z příjmů, přeplatků vzniklých na jiných daních se netýká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám