Hlavní obsah

Plány Čechů pro rok 2018: Vylepšit si bydlení, začít šetřit i věnovat se sami sobě

Novinky, bab

V letošním roce mají Češi hodně plánů. Polovina lidí se chce především zaměřit sama na sebe, věnovat se koníčkům či třeba změnit svůj vzhled. Stranou nezůstávají ani plány týkající se nového či rekonstrukce stávajícího bydlení a také předsevzetí dávat více peněz stranou. Většina lidí bude plánované změny financovat z vlastní kapsy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Letošní průzkum Equa bank ukázal alespoň, co se plánů týče, že Češi nejsou žádní troškaři. Každý druhý by se rád více zaměřil na svou osobu, přičemž 12 procent lidí plánuje změnu vzhledu, každý desátý pak změnu životního stylu. Téměř třetina by se také chtěla více věnovat svým koníčkům.

Lepší bydlení má zelenou

Pro většinu lidí je pochopitelně důležité i kvalitní bydlení. A právě změny v této oblasti plánuje v letošním roce pětina Čechů. Upravit si stávající bydlení se letos chystá každý pátý Čech, nové bydlení si chce pořídit 19 procent lidí.

„K rekonstrukcím současného bydlení či pořízení nového vybízejí nízké úrokové sazby, u kterých již ale můžeme sledovat mírný růst. Ti, kteří tedy ještě stále zvažují pořízení hypotéky, by neměli dlouho váhat,“ upozornil Ondřej Hák z Equa bank.

Čtvrtina dotazovaných pak ještě letos plánuje začít se svým partnerem společně bydlet.

Svatba, dítě i nová práce

Češi ovšem plánují i změny v osobním životě. Nového partnera si chce najít sedm procent oslovených, každý dvanáctý má v plánu se letos vdát či oženit. Dítě by si chtělo pořídit 11 procent Čechů. Rozvést se či rozejít se s partnerem však míní jen jeden člověk ze sta.

Najít si novou práci má letos v úmyslu zhruba každý sedmý oslovený. Sedm lidí ze sta by se chtělo pustit do podnikání.

Jaké změny plánujete v letošním roce
Více se věnovat svým koníčkům30 %Pořídit si dítě11 %
Začít bydlet se svým partnerem26 %Změnit životní styl10 %
Zrekonstruovat si bydlení20 %Vdát/oženit se8 %
Začít víc šetřit19 %Najít si nového partnera7 %
Pořídit si nové bydlení19 %Začít podnikat7 %
Pořídit si nové auto14 %Přestěhovat se do jiného města6 %
Najít si novou práci13 %Rozvést/rozejít se s partnerem1 %
Výrazně změnit svůj zevnějšek12 %
Zdroj: Průzkum Equa bank

Na změny z vlastních úspor

Každý druhý respondent se domnívá, že změny, které má letos v plánu provést, s sebou ponesou i zvýšené náklady. V průměru tak Čechy přijdou na více než sedm tisíc korun.

Každý šestý oslovený ale očekává, že díky změnám ušetří, v průměru zhruba čtyři tisíce korun.

Nejčastěji budou lidé plánované změny financovat z vlastních úspor (52 procent). Pětina lidí si ale na ně bude muset půjčit — především od bank, ale i nebankovních institucí či od rodiny nebo přátel.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý druhý Čech si chce půjčit

Omezovat se v čerpání úvěrů či půjček Češi neplánují ani letos. Zadlužit se má totiž v plánu zhruba polovina lidí. Nejčastěji se chystají úvěrem řešit koupi...

Chuť Čechů utrácet zatím nepolevuje

Ekonomice se daří, nezaměstnanost je minimální, platy rostou. Nejspíš i proto se Češi budoucností příliš nestresují a raději než vytváření finančních rezerv,...

Výběr článků

Načítám