Hlavní obsah

Dva z pěti Čechů předpokládají, že se v roce 2018 budou mít lépe

Novinky, bab

Většina Čechů očekává, že rok 2018 pro ně rozhodně nebude horší než ten právě uplynulý. Téměř dvě pětiny lidí si dokonce myslí, že se budou mít lépe. Naopak zhoršení situace očekává zhruba každý pátý obyvatel České republiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průzkum společnosti Broker Consulting mezi více než osmi sty Čechy ukázal, že do nastávajícího roku lidé hledí s optimismem. Dva z pěti oslovených očekávají, že se budou mít lépe než v právě skončeném roce. Zhruba stejný počet předpokládá, že v roce 2018 na tom bude stejně jako v roce předchozím.

Největšími optimisty jsou mladí lidé ve věku 18 až 26 let, z nichž zlepšení situace proti loňskému roku očekává šest z deseti dotázaných, ukázal průzkumu Broker Consulting realizovaný přes Instant Research od Ipsos.

Jen necelá pětina lidí se domnívá, že rok 2018 pro ně bude horší než rok předchozí. Největšími pesimisty jsou starší lidé ve věku 54 až 65 let, zhoršení situace očekává zhruba každý pátý z nich.

Češi očekávají, že se v roce 2018 budou oproti roku 2017 mít:

  • výrazně lépe: 8,6 %
  • o něco lépe: 28,9 %
  • stejně: 40,5 %
  • o něco hůře: 13,7 %
  • výrazně hůře: 4,5 %
  • neví, nedokáží odhadnout: 3,8 %

Zdroj: Broker Consulting

„Výsledky potvrzují celkovou dlouhodobou situaci, kdy česká ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a kupní síla obyvatel je vysoká. Podle prognózy ministerstva financí ekonomika v letošním roce poroste zhruba stejným tempem a inflace by se měla pohybovat okolo inflačního cíle České národní banky,“ uvedl Martin Novák z Broker Consulting.

Pětina se obává nečekaných výdajů

„Právě dobu ekonomického rozmachu by měli lidé využít k tvorbě finanční rezervy. Ekonomický růst bude časem zákonitě vystřídán ekonomickým poklesem, a tehdy bude těžší si odkládat,“ dodal Novák.

To, že by Češi neměli otálet s tvorbou rezerv, dokazuje i názor téměř pětiny respondentů, kteří uvedli, že se v příštím roce obávají nečekaného výpadku příjmů, který by ze současné rezervy nedokázali pokrýt. Podle Nováka nelze určit přesnou výši finanční rezervy, obecným pravidlem však je, že by měla pokrýt náklady domácnosti po dobu šesti měsíců.

Nejméně se Češi obávají ztráty zaměstnání spojené s výpadkem příjmu, v průzkumu to zmínili čtyři lidé ze sta. „Je to logické, protože zažíváme období rekordně nízké nezaměstnanosti a nic neukazuje na to, že by se situace měla zhoršovat. Lidé se tak nebojí ztráty zaměstnání nebo toho, že by hledali práci dlouhodobě,“ doplnil Novák.

Každý šestý respondent pak věří, že si finančně polepší a bude si buď spořit, nebo investovat. „Vzhledem k nízkému úročení spořicích produktů je investování alternativou jak zhodnotit volné finance. Pravidelně lze investovat již od 500 korun, což není nijak závratná částka,“ dodal Novák.

Anketa

Očekáváte, že se v roce 2018 budete oproti roku 2017 mít:
Výrazně lépe.
10,1 %
O něco lépe.
18,6 %
Stejně.
22,8 %
O něco hůře.
30,2 %
Výrazně hůře.
9,6 %
Nevím, nedokážu posoudit.
8,7 %
Celkem hlasovalo 1349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi bohatnou, hodně utrácejí a nespoří

Českým domácnostem se daří čím dál víc. Platy rostou a Češi tak rychle bohatnou, ovšem vydělané peníze také více utrácejí a příliš nespoří. Sedm z deseti Čechů...

Milión jako rezerva na penzi postačí

Naprostá většina Čechů v produktivním věku se chová zodpovědně a na důchod si spoří. Ovšem každý třetí vůbec netuší, kolik by si vlastně měl stranou odložit,...

Výběr článků

Načítám