Hlavní obsah

Češi ukládají peníze i do produktů, o nichž vědí, že jim moc nevynesou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Většina Čechů ví, že nejlepší zhodnocení pro jejich úspory jsou investice do nemovitostí, drahých kovů a uměleckých předmětů. Přesto dvě třetiny lidí, kteří spoří, ukládají peníze nejčastěji do konzervativních produktů: penzijního připojištění, stavebního spoření či na spořicí účty. Přitom o nich dopředu vědí, že jim žádné velké zhodnocení nepřinesou.

Foto: Profimedia.cz

Třetina Čechů nechce na svém spoření nic měnit.

Článek

Navíc většina lidí ani konzervativní produkty za příliš výhodné nepovažuje, ale o změnu způsobu spoření se aktivně zajímá jen čtvrtina Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury NMS Market pro společnost Golden Gate, který oslovil tisícovku Čechů a který má Právo k dispozici.

„Lidé se snaží vytvořit si finanční rezervu na nenadálé výdaje nebo jako přilepšení k budoucímu důchodu. Většinou ale šetří jen malé částky a domnívají se, že by je lepším způsobem zhodnotili jen obtížně,“ řekl Právu finanční poradce František Macháček.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jakým způsobem Češi spoří

Například penzijní připojištění (důchodové spoření) má podle průzkumu sjednáno polovina Čechů, ale pouze sedm lidí ze sta je považuje za nejvýhodnější způsob zhodnocení peněz.

Podobně jsou na tom i další nejčastěji využívané produkty. Dvě pětiny lidí spoří na spořicích účtech, za nejvýhodnější způsob je ale považuje jen šest procent Čechů. Třetina lidí má zřízeno stavební spoření a jen devět procent ho bere jako nejvýhodnější cestu ke zhodnocení majetku.

Foto: David Ryneš, Novinky

K čemu jsou investice či spoření Čechů určené

Třetina lidí chce mít našetřeno, kdyby přišla o práci a tím i o pravidelný příjem. Na koupi bytu či domu šetří zhruba tři lidé z deseti, stejný počet lidí ukládá peníze stranou pro své děti či vnoučata.

Kde je výhodné spořit

Za jednoznačně nejvýhodnější způsob investice jsou považovány nemovitosti, myslí si to polovina Čechů. Ovšem dovolit si zhodnotit peníze jejich koupí může jen každý devátý dotázaný.

Kromě koupě nemovitosti pak lidé považují za nejvýhodnější investici ještě drahé kovy (zmínil každý šestý až sedmý oslovený), fyzicky je však vlastní jen pět lidí ze sta.

Ruku v ruce s výhodností jednotlivých typů zhodnocování peněz jde i spokojenost s dosaženými výnosy investic.

Nejspokojenější jsou lidé investující do nemovitostí (65 procent), drahých kovů (64 procent) a akcií, dluhopisů a podílových fondů (64 procent).

Nejméně spokojeni s výnosy jsou lidé, kteří mají zřízeno penzijní připojištění, spořicí účet a stavební spoření. S těmito typy spoření je více než polovina střadatelů nespokojena. Více než dvě pětiny lidí by byly ochotny změnit způsob spoření či investic, ovšem na druhou stranu se o to nijak zvlášť nezajímají. Třetina pak na svém spoření nic měnit nechce.

Pouhá čtvrtina Čechů se o to, jak výhodněji spořit, aktivně zajímá nebo dokonce už nějakou zajímavější investici vyzkoušela.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik Češi v průměru měsíčně naspoří

Pětina neuspoří nic

Osm z deseti Čechů dokáže dát stranou alespoň drobnou částku, naprostá většina z nich spoří pravidelně měsíc co měsíc.

Jen pětina lidí nic neuspoří, jsou to hlavně lidé, kteří se v nabídce finančních produktů vůbec neorientují a nedokážou si tak poradit, jak výhodně investovat.

Největší podíl lidí pravidelně ukládá částku 500 až tisíc korun – v průzkumu to zmínil každý pátý oslovený. Zhruba stejný počet lidí pak měsíčně ukládá mezi tisícem a dvěma tisíci korun.

Částku do 500 korun spoří každý šestý Čech, častěji si ji ukládají lidé, kteří spoření na důchod považují za hlavní účel svých investic, a také spíše ženy než muži.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi vědí, že ve stáří nebudou mít peníze

Češi dobře vědí, že ve stáří nebudou mít moc peněz, a proto by si měli spořit na důchod. Většina lidí si sice šetří, ale jen málo. Možná že k tomu přispívá...

Výběr článků

Načítám