Hlavní obsah

Kontrola kotlů se týká i těch nejnovějších. Revizní technici nestíhají

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Pouze do konce roku mají majitelé kotlů na pevná paliva čas, aby svá topeniště nechali zkontrolovat, jak jim nařizuje novela zákona o ochraně ovzduší ze září 2012. Pokud tak neučiní, hrozí jim sankce až 20 tisíc korun. Revizních techniků je ovšem nedostatek.

Kontrola kotlů se týká i těch nejnovějších. Revizní technici nestíhají

 
Článek

V České republice je zhruba půl miliónu takových topenišť. „Na poslední chvíli si všichni vzpomněli, že potřebují revizi. Těch revizních techniků je málo, firmy jich nestihly proškolit dostatek. Nelze tak do konce roku všechny kotle zrevidovat. Ministerstvo životního prostředí ale řeklo, že pokud se člověk prokáže tím, že se pokoušel technika sehnat, případně, že ho mají objednaného, i když to bude po termínu, tak nebude sankcionován,“ řekl Novinkám revizní technik Radovan Dušátko z firmy Dům kotlů s tím, že revizi si provozovatel hradí ze své vlastní kapsy. Cena se pohybuje od 800 až po 1500 korun a revize je platná dva roky.

„Jsme plně vytíženi dokonce až do února roku 2017,” hlásí další firmy zabývající se revizí kotlů na pevná paliva.

Stáří kotle nehraje roli

„Každý kotel, který je provozován, tak tu revizi musí mít, bez ohledu na to, jestli je deset let starý, nebo jeden den starý,“ upozorňuje Dušátko.

Přesně toto pravidlo trápí i majitele zbrusu nového kotle. „Kotel jsem koupil asi před dvěma měsíci. S výměnou kotle jsem počítal už delší dobu, starý kotel dosluhoval. Tenhle kotel se mi zdál jako dobré řešení, splňuje veškeré mé požadavky. Na to, že ho mám dva měsíce, mi přijde smutné, že si hned musím dělat revizi, kterou platím ze své kapsy,“ řekl Novinkám Jan Rašek.

Revize zabere zhruba třicet minut, během níž se technik zaměřuje na základní konstrukční prvky, jako je roštová soustava a spalovací komora. „Potom se kontrolují řídicí a regulační prvky toho daného zapojení. Pak je důležité palivové hospodářství, to znamená, jestli provozovatel používá palivo schválené daným výrobcem, případně jestli je skladováno tak, jak má. Jedna z informací zde je také, jestli není detekováno spalování odpadu,“ vysvětluje Dušátko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám