Hlavní obsah

Češi jsou nepoučitelní, podrobněji studuje úvěrové podmínky jen každý třetí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina lidí úvěrovým smlouvám věnuje zhruba hodinu, další třetina pak maximálně pět minut. Do budoucna by se ovšem mohla tato bilance zlepšit. Z věkových skupin totiž dopadli nejlépe mladí lidé do 26 let věku. Nejméně obezřetní jsou naopak lidé se základním vzděláním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to aktuální průzkum společnosti Cofidis.

Pět lidí ze sta smlouvy vůbec nečte

Přesto, že odborníci neustále varují před ukvapeným podpisem smluv, aniž by si je lidé nejdříve podrobněji prostudovali, stále je ještě mnoho těch, kteří na jejich rady nedají.

Například 34 procent lidí čtení úvěrových podmínek věnuje maximálně pět minut. Jejich počet se oproti šetření v roce 2014 dokonce ještě o něco zvýšil.

„Za tak krátkou dobu nezvládne prostudovat úvěrovou smlouvu ani odborník, natož laik,“ říká Cyril Křůpala z Cofidisu.

Pozitivní není ani pokles počtu lidí, kteří věnují této činnosti zhruba hodinu svého času (32 procent).

Alespoň částečným úspěchem je tak lehký úbytek lidí, kteří nečtou podmínky vůbec, v letošním šetření se k tomu přiznalo pět lidí ze sta. Dobrou zprávou je také fakt, že více lidí stráví studováním smlouvy alespoň den.

Mladí jsou pečlivější

Přestože průzkum ve srovnání s rokem 2014 nepřinesl žádné zásadní zlepšení, určitým příslibem mohou být výsledky nejmladší věkové kategorie. Právě mladí lidé ve věku do 26 let v porovnání s ostatními věkovými skupinami totiž dopadli nečekaně dobře.

Jen necelá čtvrtina z nich věnuje studování podmínek úvěru pouze pět minut a tři z deseti pak nad smlouvou před jejím podpisem stráví minimálně hodinu.

Průzkum také ukázal, že se zásadně zvýšil právě počet mladých žadatelů o úvěr. Hypotéku, spotřebitelský úvěr, leasing či jiný úvěrový produkt si již někdy vzala téměř polovina z nich, zatímco v roce 2014 to bylo jen 38 procent.

Riziko skrytých poplatků

Protipólem relativně svědomitého přístupu zástupců nejmladší věkové skupiny jsou lidé ve věku okolo 60 let. Maximálně pět minut pročítá obchodní podmínky úvěru 37 procent z nich, což je nejhorší výsledek ze všech věkových skupin a také výrazné zhoršení oproti roku 2014, kdy to byla jen čtvrtina.

„Smlouvy jsou napsané často příliš komplikovaně. Právě starší lidé se přitom mohou dostat do problémů např. kvůli skrytým poplatkům ve smlouvách,“ upozornil Křůpala.

Lidé se základním vzděláním pohořeli

Podobně jako před dvěma lety dopadli ve srovnání nejhůře lidé se základním vzděláním. Každý devátý nečte podmínky úvěrových smluv vůbec a další dvě pětiny jim věnují maximálně pět minut svého času.

Naopak objektivně nejlépe dopadli v průzkumu vysokoškolsky vzdělaní lidé. Dvě pětiny z nich si prochází podmínky úvěru před podpisem smlouvy hodinu a déle.

Anketa

Kolik času věnujete prostudování úvěrové smlouvy, než ji podepíšete?
Maximálně pět minut
24,1 %
Zhruba hodinu
16,3 %
I několik hodin
5,3 %
Klidně i celý den
38,4 %
Ani minutu, smlouvu rovnou podepíšu
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 453 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám