Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů se bojí cestovat, kvůli bezpečnosti raději stráví dovolenou doma

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Všudypřítomná hrozba terorismu ovlivňuje i letošní plány Čechů, jak a kde budou trávit dovolenou. Čtvrtina lidí se právě kvůli obavám o svou bezpečnost dokonce rozhodla nikam nevycestovat a strávit dovolenou v tuzemsku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum, který pro pojišťovnu Direct realizovala agentura STEM/MARK, ukázal, že Češi částečně mění své zvyky. Zatímco ještě v nedávné době tolik oblíbené africké destinace - Egypt či Tunisko - a s nimi i Francie kvůli obavám z terorismu mizí z jejich hledáčku, navíc stoupá zájem o dovolenou ve Španělsku.

Letní dovolenou plánuje v zahraničí strávit zhruba každý šestý dotázaný (16 procent) a zhruba stejný počet lidí uvažuje jak o tuzemské, tak zahraniční dovolené.

Dovolená jen v bezpečných destinacích

Ti, kteří plánují vyrazit na dovolenou za hranice, nejčastěji zamíří do Chorvatska, kam se chystá zhruba čtvrtina lidí. U našich východních sousedů - na Slovensku - plánuje strávit volné dny necelá pětina lidí. V centru pozornosti je i Itálie (15 procent), Španělsko (14 procent) a pětici preferovaných lokalit uzavírá Řecko (12 procent).

V porovnání s lokalitami, kde Češi trávili dovolenou loni, se jejich letošní plány dramaticky neliší - nejvíce lidí vycestovalo do Chorvatska a na Slovensko. Renesanci ale zřejmě zažije Španělsko, kam loni vyjelo 132 tisíc Čechů, což co do četnosti odpovídalo až devátému místu.

Jako nejméně oblíbené cíle dovolené se měsíc před letními prázdninami jevily Turecko, Tunis, Maroko, Egypt a také Francie.

Na rozhodování, kam letos vyrazit, mají bezprostřední vliv obavy o vlastní bezpečnost, resp. bezpečnost blízkých. Více než polovinu dotázaných dokonce ovlivnily natolik, že raději zůstanou doma (26 procent) nebo pojedou do bezpečnějších destinací (27 procent).

Foto: David Ryneš, Novinky

Měly na rozhodování o letošní dovolené vliv obavy o vaši bezpečnost?

Pouhých pět lidí ze sta vycestuje i do zemí, které nejsou považovány za bezpečné.

Teroristické útoky jsou největším strašákem pro více než dvě pětiny lidí. Obavy vzbuzuje také kontakt s uprchlíky, jako bezpečnostní problém jej vnímá zhruba každý třetí respondent.

Následky teroristických útoků pojišťovny zaplatí

Jak ukázal průzkum, více než čtyři pětiny Čechů při zahraniční cestě do nebezpečných zemí považují krytí teroristických útoků za rozhodně důležité. Ovšem k přístupu pojišťoven jsou spíše skeptičtí. Více než polovina z nich totiž očekává, že cestovní pojištění následky teroristických útoků nekryje.

Opak je ale pravdou, prakticky všechny pojišťovny mají riziko terorismu standardně pojištěno v rámci léčebných výloh u cestovního pojištění. Pokud tedy dojde ke zranění kvůli útoku teroristů, pojišťovna zaplatí veškeré výlohy, které si léčení vyžádá.

Pochopitelně musíte být obětí útoku, ne jeho strůjcem či aktivním účastníkem, pak v žádném případě s pojistným plněním nepočítejte.

V případě, že vycestujete do velmi nebezpečné země s vysokou pravděpodobností teroristických útoků a stanete se jejich obětí, s úhradou léčebných výloh také narazíte. „Podle pojistných podmínek se pojistné plnění nevztahuje na škody vzniklé při vycestování na území, které bylo vyhlášeno MZV ČR jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem,” doplnila pro Právo Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Které ze zemí, kam Češi často jezdí na dovolenou, vnímáte jako nebezpečné?
Egypt72,7 %
Turecko68,8 %
Tunisko60,1 %
Řecko43,8 %
Maroko41,8 %
Francie35,8 %
Rumunsko20,0 %
Itálie19,4 %
Španělsko14,9 %
Maďarsko11,2 %
Bulharsko10,8 %
Chorvatsko9,4 %
Rakousko7,1 %
Slovensko5,1 %
Zdroj: Průzkum STEM/MARK pro Direct pojišťovnu

Anketa

Měly na rozhodování o vaší letošní dovolené vliv obavy o vaši bezpečnost?
Kvůli obavám zůstávám v ČR.
54 %
Kvůli obavám pojedu do bezpečnější destinace.
27,4 %
Nemám obavy o bezpečnost.
14 %
Vycestuji do plánované destinace, i když je nebezpečná.
4,6 %
Celkem hlasovalo 3211 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám