Hlavní obsah

Přehled: Kde se vyplatí bydlet v nájmu a kde ve vlastním

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si v Praze, ve Zlínském kraji či na Vysočině pořídíte vlastní bydlení na úvěr, rozhodně neproděláte. Průměrná splátka úvěru na bydlení je v těchto lokalitách prakticky srovnatelná s výší průměrného nájemného. Naopak pro lidi shánějící bydlení v Ústeckém, Libereckém či Moravskoslezském kraji je nájemní bydlení v porovnání se splátkou úvěru finančně zajímavější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to Index bydlení, který ve spolupráci s Asociací realitních kanceláří České republiky (ARK) vytvořila Modrá pyramida. V jednotlivých krajích České republiky srovnává výši průměrné měsíční splátky úvěru na vlastní bydlení s průměrnou výší nájemného.

V Česku dosud chyběl věrohodný ukazatel, který by byl schopen demonstrovat, do jaké míry je v jednotlivých regionech výhodné pořídit si vlastní bydlení s pomocí úvěru, a kde je naopak dobré uvažovat o nájemním bydlení,“ uvedl David Formánek z Modré pyramidy.

V Praze vlastní byt, v Liberci do pronájmu

Například v Praze, ve Zlínském kraji nebo na Vysočině není v průměru téměř žádný rozdíl mezi splátkou úvěru a nájmem (průměrný nájem činí 97 procent průměrné splátky úvěru na bydlení).

Přechod z nájemního bydlení do vlastního je z finančního hlediska velmi dostupný i pro občany v krajích Karlovarském, Olomouckém, Královehradeckém, Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském. Měsíční nájemné zde v průměru dosahuje více než 90 procent splátky úvěru na bydlení.

Foto: Modrá pyramida

Index bydlení MP

Naopak velký skok mezi nájmem a splácením úvěru na bydlení čeká na občany v Ústeckém kraji (65 procent), Libereckém kraji (71 procent) nebo Moravskoslezském kraji (72 procent).

Index naznačí i výhodnost pořízení bytu na pronájem

Máte-li již vlastní bydlení zajištěné a nevíte kam investovat, můžete si koupit na úvěr byt a ten dál pronajímat. K rozhodnutí o koupi bytu jako investice vám může napomoci právě poměr mezi výší nájemného a průměrnou splátkou za úvěr na bydlení.

Pokud se například rozhodnete o investici do bytu pro další pronájem v Praze, můžete si být téměř stoprocentně jisti, že vám inkasované nájemné splátky úvěru takřka pokryje. V regionech s nižším poměrem ale musí počítat  s nižší návratností své investice.

Metodika výpočtu Indexu bydlení MP

  • Index bydlení MP je počítán na základě údajů o průměrné výši nájmu (poskytuje ARK) a průměrné splátce úvěru na bydlení od Modré pyramidy stavební spořitelny (průměrná splátka Hypoúvěru v daném regionu, kde v průměru klienti financují 87 procent hodnoty nemovitosti) při zohlednění průměrné rozlohy bytu podle údajů ČSÚ.
  • Index udává, kolika procent z průměrné splátky úvěru dosahuje splátka nájmu, a to vždy zvlášť pro každý region.

Anketa

Jak bydlíte?
V nájmu
27,4 %
Ve vlastním
72,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3280 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám