Hlavní obsah

Češi jsou na špici bezkontaktních plateb v Evropě

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Zájem o bezkontaktní placení trhá rekordy. Z aktuálních údajů společnosti Visa Europe vyplývá, že Češi jsou dokonce první v Evropě podle podílu bezkontaktních útrat u obchodníků. Zaplatit bez zadání PINu pouhým přiložením karty k terminálu navíc mohou od července i klienti UniCredit Bank.

Foto: Profimedia.cz

Bezkontaktní placení je rychlé a jednoduché.

Článek

Bezkontaktní placení je mezi klienty oblíbené především kvůli rychlosti a jednoduchosti použití. Kartu stačí přiložit k terminálu a počkat na charakteristické pípnutí. Navíc pro platbu do 500 korun nemusíte zadávat bezpečnostní kód (PIN), v průměru pak celá transakce trvá pět vteřin.

U plateb vyšších částek je postup shodný, terminál vás však požádá o vyťukání PINu.

Češi pípání milují

V současné době kromě Sberbank, která však na zavedení bezkontaktních platebních karet intenzivně pracuje, umožňují pouhým pípnutím zaplatit u obchodníků všechny tuzemské banky. V březnu letošního roku bezkontaktní karty začala vydávat Expobank a v polovině července se přidala UniCredit Bank.

To, že si Češi tento způsob placení oblíbili, dokazují i data Sdružení pro bankovní karty (SBK). V Česku je v současnosti vydáno 7,4 miliónu bezkontaktních karet (47procentní meziroční nárůst), které lze využít pro bezkontaktní platby v téměř 60 tisících obchodních místech (12procentní meziroční nárůst).

Ve 2. čtvrtletí 2015 Češi uskutečnili více než 96 miliónů bezkontaktních transakcí (109procentní meziroční nárůst) v objemu téměř 52 miliard korun (113procentní meziroční nárůst).

„Během 2. čtvrtletí 2015 bylo provedeno téměř 70 procent všech transakcí s využitím bezkontaktní technologie/NFC. Česká republika se tak v tomto ohledu řadí k nejvyspělejším evropským zemím,” uvedl výkonný ředitel SBK Roman Kotlán.

Jeho slova potvrzují i údaje společnosti Visa Europe, podle nichž Česká republika okupuje nejvyšší příčky všech tabulek týkajících se bezkontaktního placení.

„Podle našich aktuálních statistik je naše země první, co se týká podílu bezkontaktního placení u obchodníků, které dosahuje bezmála 60 procent, což je výrazně více než u druhé země v pořadí – Polska,” upozornil Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Banky: většina plateb je provedena bezkontaktně

Zástupci oslovených bank pochopitelně potvrzují zmíněné statistické údaje. Například v Air Bank je téměř devět z deseti plateb u obchodníků provedeno bezkontaktně.

„Klienti platí bezkontaktními kartami v průměru častěji a nižší nákupy, než platili s kontaktními kartami. S bezkontaktní kartou za jeden nákup zaplatí v průměru o 200 korun méně než s kontaktními kartami,” doplnil pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

I klienti většiny ostatních bank převážnou část plateb platí pípnutím. Například v České spořitelně jsou takto uhrazeny čtyři pětiny plateb, v Era či mBank tři čtvrtiny, v ČSOB je bezkontaktně zaplacena více jak každá druhá platba.

I přesto, že největší komfort klienti zažijí u plateb do 500 korun, u některých bank si zvykají platit bezkontaktně i mnohem vyšší částky. „Průměrná výše transakce bezkontaktní kartou činí v dlouhodobém horizontu 665 korun, nejvyšší bezkontaktní transakce, kterou evidujeme, činí téměř 495 tisíc korun,” upozornila Martina Slavíková z ČSOB.

Možnost bezkontaktních transakcí lze vypnout

I přes nesporné výhody bezkontaktního placení, jsou stále ještě klienti, kteří upřednostňují kontaktní platební karty, u kterých musí u každé platby zadat PIN. Obávají se, že v případě krádeže bezkontaktní karty může dojít k jejímu zneužití, protože u částek do 500 korun není nutné bezpečnostní kód zadat.

V bankách ovšem myslí i na tyto situace, nejen že monitorují podezřelé transakce, zároveň pro zajištění větší ochrany proti zneužití karty může být její držitel jednou za čas při platbě požádán o vložení karty do terminálu a zadání PINu i při úhradě částek do 500 korun.

V některých bankách (např. ČSOB, Era, GE Money Bank, mBank, Komerční banka či třeba Raiffeisenbank) mají klienti možnost požádat o kontaktní kartu. Tato možnost je však podle vyjádření bank využívána minimálně, klienti rozhodně upřednostňují bezkontaktní variantu.

Klienti mají u některých bank (například Česká spořitelna, UniCredit Bank či Zuno Bank) také možnost bezkontaktního placení vypnout.

„Pokud klient nemá o bezkontaktní transakce zájem, může požádat o jejich vypnutí přes kontaktní centrum. Následně je potřeba provést alespoň jednu on-line transakci ověřenou PINem, například standardní platbu kartou nebo výběr z bankomatu, přičemž se dostane na kartu informace, že bezkontaktní transakce jsou zablokovány. Tato služba je samozřejmě zdarma,” upřesnil pro Právo Vladimír Michna ze Zuno Bank.

Nová bezkontaktní karta zdarma i za 350 korun

Pokud vám končí platnost kontaktní platební karty, banky vám ji automaticky nahradí bezkontaktní variantou. Pokud však tuto kartu chcete získat ještě před vypršením platnosti, můžete banku požádat o výměnu.

Většina bank vám kartu vymění zdarma, na poplatek se připravte u Zuno (80 korun), České spořitelny a Expobank (200 korun) či Ery (350 korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám