Hlavní obsah

Podvodníci zneužívají identitu, zakládají účty na cizí jména a obírají lidi

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci našli novou fintu. Zakládají si jako na běžícím pásu účty na jména nic netušících lidí, jejichž jménem pak čerpají půjčky, které nesplácejí. Nebo po internetu nabízejí zboží, jež si nechají zaplatit právě na účet vedený na zneužitou osobní identitu, ale už nic nepošlou.

Článek

Že není snadné založit si účet na jméno někoho jiného, jak tvrdí banky? Ale je.

Stačila kopie občanky a zaslání koruny z účet na účet

Na to, že se v Česku zneužívají osobní identity k braní si půjček a ruku v ruce s tím bují podvody na internetových aukcích a bazarech, Právo již několikrát upozornilo. Teď ovšem byly poškozeny další desítky lidí.

Poškození neměli ani zdání, že existuje účet vedený na jejich jméno, padající do minusu
Petra Vedrová, Policie ČR

Naletěly snadno, protože podvodníci hrají na citlivou strunu. Cílí na osoby, jež si zoufale potřebují přivydělat.

Jen kriminalisté z Jihomoravského kraje evidují již přes padesát šokovaných lidí, na jejichž jména zatím neznámí pachatelé udělali dluhy a okradli druhé.

„Podvodníci nabízejí prostřednictvím inzerátů na internetu práci, nejčastěji provádění průzkumu kvality služeb. Jakmile se zájemce ozval, poslali mu podvodníci návrh dohody o provedení práce, která vypadala velmi důvěryhodně. Zároveň požadovali zaslání oboustranné kopie občanského průkazu a čísla účtu, kam se měl posílat výdělek,“ informovala Petra Vedrová z jihomoravské policie.

Důvěřiví lidé jim všechny tyto informace poslali.

„Podvodníci si pak za pomoci kopií dokladů na internetu založili na jméno důvěřivce nový bankovní účet. Aby banka účet vytvořila, požadovala ale verifikaci toho, že zakládající opravdu existuje a je na něj psaný například další bankovní účet. Toho podvodníci dosáhli tak, že důvěřivé zájemce o práci vyzvali, aby na nově založený účet poslali korunu ze svého stávajícího bankovního účtu,“ vysvětlila Vedrová.

Dluhy na úkor druhých

Na podvodně vytvořených účtech navíc podle ní pachatelé čerpali úvěry a půjčky. „Poškození lidé neměli ani tušení, že existuje bankovní účet vedený na jejich jméno a že je vesele užívaný k minusovým bankovním transakcím,“ dodala Vedrová.

Policie neupřesnila, o jakou banku nebo banky se jednalo. Podvodníci peníze, které tímto způsobem získali, ovšem okamžitě převáděli na bankovní účty v zahraničí.

„Poškození se tak dozvěděli až se značným zpožděním, že existují účty vedené na jejich ukradenou identitu a že na těchto účtech vznikly pohledávky,“ zdůraznila policie.

Po pachatelích se stále pátrá a policie očekává, že počet aktuálně poškozených bude přibývat. Mezi poškozené přitom patří nejen ti, kterým byla zneužita identita, ale i ti, kteří zaplatili podvodníkům za slíbené věci, ale nedostali je.

V některých případech se přitom ještě nemusely propojit informace o tom, že se nejspíš jedná o dílo jedné podvodnické party.

Nárůst počtu podvodů, při nichž pachatelé používají identitu jiných osob, registrují nejen na jižní Moravě.

Z bezpečnostní zprávy policie v Ústeckém kraji za rok 2012 vyplývá, že mezi trestnou činnost se zvyšujícími se počty případů patří mimo jiné právě úvěry a leasingy na vozidla a úvěry uzavřené na odcizené, respektive padělané doklady.

Výzva k úhradě nemusí být omyl

Například výzva k tomu, abyste finanční instituci uhradili pohledávku, s níž nemáte nic společného, totiž nemusí být administrativní omyl společnosti, ale důsledek podrazu.

Ten se podle policie začne projevovat například tak, že jsou vám zasílány platební karty, o které jste si nezažádali; dlouhou dobu nedostáváte výpisy peněžních transakcí z účtu, což může značit, že zloděj vaší identity užívá místo vaší adresy jinou; ve styku s úřady jste často vystavováni nevysvětlitelným nedorozuměním; řada institucí od finančního úřadu přes banky, pojišťovny až po firmy vám telefonuje a vymáhá uhrazení závazků, služeb, věcí, které jste si nekoupili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám