Hlavní obsah

Spoluvlastníci nemovitosti ztratí předkupní právo na podíl ostatních

Právo, Vladimír Čechlovský

Spoluvlastníky nemovitostí čeká po 1. lednu 2014 kvůli novému občanskému zákoníku zásadní novinka. Při prodeji podílu totiž přestane platit předkupní právo ostatních spoluvlastníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Spoluvlastnictví bývá velkým problémem i u činžovních domů. Ilustrační foto.

Článek

Dnešní stav je takový, že pokud někdo převádí svůj spoluvlastnický podíl na domě, pozemku či jiné nemovitosti a nejde o převod osobě blízké, musí svůj podíl nejprve nabídnout ostatním spoluvlastníkům.

Ti mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu, nebo se dohodnout jinak. Teprve když spoluvlastníci ani žádný z nich o podíl neprojeví zájem, lze prodat tento podíl cizí osobě. A to za cenu, která byla nabídnuta spoluvlastníkům.

Stávající spoluvlastníci: předkupní právo ještě rok 

Nový občanský zákoník povinné předkupní právo vznikající ze zákona téměř ruší. Předkupní právo se uplatní jen v případě, kdy spoluvlastnictví vznikne na základě nějaké právní skutečnosti, což bude v praxi zejména dědictví či rozhodnutí soudu.

Výjimkou bude spoluvlastnictví vzniklé dědictvím či rozhodnutím soudu – zde bude předkupní právo jen šest měsíců.

I tak však bude platnost předkupního práva časově omezena jen na šest měsíců. Výrazněji se předkupní právo uplatní jen ve specifických případech – u zemědělských farem a u rodinných obchodních závodů.

I při spoluvlastnictví vzniklém na základě dědění či rozhodnutí soudu se předkupní právo nebude týkat převodu podílu na jiného spoluvlastníka nebo na manžela, sourozence a příbuzné v řadě přímé.

Výše uvedené se v plné míře týká spoluvlastnictví vzniklého po 1. lednu 2014. Pokud jde o zákonné předkupní právo stávajících spoluvlastníků, tak to bude trvat ještě jeden rok od účinnosti nového občanského zákoníku a poté zanikne. To nebude platit jen v případě spoluvlastnictví k zemědělskému nebo rodinnému závodu.

Zrušení spoluvlastnictví 

Spoluvlastnictví nemovitosti je velmi ošidná záležitost, takže o podíl nemusejí projevit zájem ani spoluvlastníci, ani cizí kupec. Vztahy mezi spoluvlastníky přitom někdy bývají na ostří nože, zejména ohledně nákladů spojených s údržbou nemovitosti. Lze se ze spoluvlastnictví vyvázat jiným způsobem?

Stávající i nový občanský zákoník vycházejí ze zásady, že nikoho nelze nutit, aby setrvával ve spoluvlastnictví.

Spoluvlastníci se především mohou dohodnout o zrušení spoluvlastnictví a o vzájemném vypořádání. Pokud se to nepodaří, může o zrušení spoluvlastnictví požádat kterýkoli spoluvlastník soud.

Soud má několik možností 

Soud preferuje rozdělení věci, což ale u nemovitosti zpravidla nebývá dobře možné. V takovém případě soud přikáže věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům. Nechce-li nemovitost žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů.

Soud podle současného zákoníku nezruší spoluvlastnictví jen z důvodů zvláštního zřetele hodných, což mohou být například vysoký věk některého spoluvlastníka, jeho vážný zdravotní stav či skutečnost, že v nemovitosti prožil značnou část svého života.

Reklama

Výběr článků

Načítám