Hlavní obsah

Milión řidičů má už jen pár dní na změnu povinného ručení

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří mají k prvnímu lednu výročí své smlouvy o povinném ručení, nebo jsou účastníky postupně likvidovaných otevřených flotil s tímto dnem výročí, mají už jen několik dní na to, aby se poohlédli po cenově lepší nabídce a případně dali výpověď své stávající pojišťovně. Podle finančního serveru Sfinance.cz má výročí smlouvy k prvnímu lednu zhruba milión českých vlastníků aut.

Foto: Archiv, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud chtějí tito řidiči levnější pojištění najít, měli by si pospíšit. Aby mohli přejít k jinému pojišťovacímu ústavu, musí totiž nejpozději do pondělí 19. listopadu doručit výpověď stávající smlouvy své současné pojišťovně.

„K 1. lednu 2013 musí uzavřít povinné ručení přibližně 17 % trhu, přičemž 10 % vozidel je pojištěno od 1. 1. 2000, 5 % má výročí v lednu a 2 % je z otevřených flotil,“ řekl Právu Zdeněk Novák z portálu Sfinance.cz. Na českých silnicích se nyní pohybuje téměř sedm miliónů vozidel.

Podle Nováka může člověk při uzavření smlouvy o povinném ručení přes internet ušetřit v průměru 1750 korun, celkem jsou tak ve hře bezmála dvě miliardy korun.

K porovnání nabídek pojišťoven lze využít například kalkulačku povinného ručení.

Výročním dnem smlouvy povinného ručení je den, do kdy platí současná zelená karta vozidla. „Výpověď ke konci pojistného období“ je nutné stávající pojišťovně doručit nejpozději šest týdnů před koncem platnosti pojištění.

Nejvíce smluv se už uzavírá na jaře 

Některé společnosti zasílají předpis nového pojistného s dostatečným předstihem a vlastník auta tak může jeho výhodnost v klidu zvážit. Někdy ho ale pojišťovna pošle až na poslední chvíli, takže klient, kterému se nelíbí nové podmínky, má co dělat, aby výpověď stihl včas podat.

Nový rok je z hlediska povinného ručení pro mnoho českých řidičů stále klíčové datum, což historicky souvisí hlavně s 1. lednem 2000, kdy současná podoba systému ručení v ČR vznikla. Nejvíce smluv se však už řadu let uzavírá na jaře, kdy si lidé nejčastěji kupují auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám