Hlavní obsah

Zprávy o kontrole využití dotací posílané do Bruselu byly nespolehlivé

Praha

Výroční kontrolní zprávy, které posílali čeští auditoři ke kontrole nakládání s evropskými penězi do Bruselu, byly nespolehlivé. Poslancům ze sněmovního kontrolního výboru to řekl člen Evropského účetního dvora (EÚD) Jan Kinšt.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Protože auditoři spadají pod ministerstvo financí, vyzvali poslanci šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09), aby jim přišel osobně vysvětlit, jak chce ztracenou důvěryhodnost českého auditu obnovit.

Podle ministerstva financí si ČR uvědomuje vážnost situace a chce řešit problémy. Úřad zároveň zdůraznil, že zjištění týkající se auditů nemají za následek ztrátu dotací. Kontroloři z EÚD hodnotili český audit podle deseti kritérií, jako jsou například organizační předpoklady nebo vyhodnocování chyb. Zjistili, že zprávy, které ministerstvo financí posílalo Evropské komisi, byly vyhodnoceny jako nespolehlivé.

Kritika už na jaře

Za chyby v kontrole auditů kritizovala Evropská komise Česko už na jaře. V reakci na to pak postupně zastavovala tok peněz do vybraných operačních programů. České straně uložila přijmout nápravná opatření. V červenci pak obnovila platby do většiny regionálních operačních programů a menších sektorových operačních programů.

Ministerstvo upozornilo, že negativní posudek ČR vychází z hodnocení stavu v roce 2011 a systému, který byl v té době nastaven a na jehož změně se již v době auditu započalo po dohodě s EK pracovat. Evropský účetní dvůr uvedl výhrady k 14 operačním programům a odhadl, že 11,4 procenta všech výdajů je rizikových.

Reklama

Výběr článků

Načítám